Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Непознатата риба Морски език: Кулинарни тънкости и рецепти

Непознатата риба Морски език: Кулинарни тънкости и рецепти

NEVINEVI
Помощник Готвач
251k
Морски език

Морският език Sole е вид, който принадлежи към няколко семейства. Като цяло те всички са членовe на SOLEIDAE, но извън Европа с името Sole се наричат много други подобни плоски риби.

В Европейската гастрономия редица видове са признати за истински морски езици, но най често употребяван е Обикновеният морски език Solea Solea. Името Sole на английски, френски и италиански идва от думата сандал, а на немски, датски, испански и турски от думата език.

Морският език е дънна риба с дълго и плоско тяло, кожата му е грапава, светлокафява на гърба и сметаново бяла на корема. Месото му е твърдо, но деликатно и много вкусно.

Подходящ е за различни рецепти, може до го приготвите цял или филетиран. Най-добре се съчетава със семпли вкусове и аромати като масло, лимон, магданоз, копър. Важно е да не го готвите по-дълго от нужното, за да остане месото му сочно.

Рула от морски език със скариди и спанак

300 г филе от морски език; 50 г спанак; 100 г средно големи и почистени скариди; 50 г ориз; 20 г масло; 10 г див лук; 20 мл зехтин; подправка за риба по ваш вкус; шафран; сол; черен пипер.

1. Поширайте спанака за няколко секунди в подсолена вода, отцедете и охладете. Подправете рибата с избраната подправка сол и черен пипер. Върху всяко филе подредете малко спанак и по две скариди и завийте на руло. Завържете всяко руло със стрък див лук.

2. Задушете ориза в маслото, добавете накиснатия във вода шафран и сварете за 7-10 минути. Намажете рибата със зехтин и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 8-10 мин.

3. В подходяща чиния подредете рибните рула и ориза, поръсен с нарязан див лук.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest