Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Българинът не се нуждае от щраусово месо и яйца?

Българинът не се нуждае от щраусово месо и яйца?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Щраусови яйца

Животновъди от страната, отглеждащи щрауси, са на път да се откажат от това занимание. Причината за решението им е както липсата на субсидии за щраусовъдите, така и нищожният интерес към щраусовото месо и яйца. Фермерите от Родопите се надявали, че покрай престоящите великденски празници ще успеят да припечелят нещо, но очакванията им се оказали напразни.

Търсенето на щраусите е почти нулево, интересът е просто любителски, заяви за dariknews фермерът Димитър Чаталбашев, който е и първият щраусовъд в Южна България.

В миналото той е имал в стопанството си стотици животни от вида, а от тях сега са му останали едва осем бройки. Ето защо се е ориентирал към развъждането на крави.

По думите на щраусовъда на този етап го търсели, за да намира щрауси за северната ни съседка Румъния. Там поне в момента давали субсидии за птиците. За жалост обаче нужната бройка от едрите птици нямало как да се намери, тъй като и останалите стопанства за отглеждане на щрауси били със затихващи функции.

щраусово месо

Припомняме, че преди години щраусовите яйца бяха голям хит у нас заради невероятните си хранителни свойства. От едно яйце могат да се приготвят около десет омлета, а количеството на холестерола в тях е минимално.

Яйцата от щраусите са ценен източник на витамини, полиненаситени мастни киселини и микроелементи, и могат спокойно да се похапват както от възрастни хора, така и от малчугани. Черупката на продукта пък е толкова здрава, че го прави годен за употреба и след 6-месечен престой в хладилника.

Самото щраусово месо е не по-малко ценно от месото. Дълго време то беше известно като месото на бъдещето и с право. Този вид хранителен продукт е богат на белтъчини. Всъщност това е едно негово огромно превъзходство пред свинското и телешкото месо например.

Щраус

То е източник на много цени за организма ни вещества, сред които калий, фосфор, цинк, желязо, калций. Източник е на витамини от група В. Особено подходящо за диетата на пациенти, страдащи от диабает, анемия и хора с високо кръвно налягане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest