Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Тофу - соевото сирене с различен вкус

Тофу - соевото сирене с различен вкус

Тофу

Тофу (соево сирене) се прави от пресечено соево мляко. То съдържа много вода, минимални количества мазнини, никакъв холестерол и много повече протеини от други растителни продукти.

Тофу е невероятен продукт, който няма свой собствен вкус и лесно приема други вкусове и аромати. За да се получи тофу, соята се накисва във вода, смила се и се загрява до 100 градуса. След това се добавя коагулант и пресичането е същото, както при сиренето от мляко.

В зависимост от по-нататъшната обработка се получават различни видове тофу – много твърдо, твърдо, меки и деликатно като коприна. В България се намира основно твърдото сирене. Тофу се различава не само по консистенция, но и по калоричност и хранителни вещества. Най-голяма калоричност и най-много протеини се съдържат в най-мекото сирене.

За да се разнообрази вкусът, често се добавят ароматни билки, чесън, чушки и дори водорасли. А датата първи септември е любима на феновете на тофуто, защото днес се отбелязва Денят на тофуто.

Как се консумира?

Може да се добавя към супи, зеленчукови ястия и салати, пържено в тесто. Нежно като гъста сметана, коприненото тофу е част от много десерти.

Сирене тофу

В направата на салати може да се използват всякакъв вид тофу. Soft, (копринено тофу) е просто нарязаното сирене на малки кубчета. Thick тофу може да се овалва в нишесте и брашно и да се запържва в олио (предварително овкусено с подправки и чесън).

Между другото, ако тофу изглежда твърде меко, може да се подложи на отцеждане, като се сложи между два слоя хартиени кърпи и се постави за няколко минути с микровълнова фурна - така тофу става по-плътно.

Тофу се съчетава отлично със зеленчуци и [гъби. Освен че е добавка в много вегетариански храни, то може да се съчетава както с риба и морски дарове, така и с месо.

Soft тофу често се използва при приготвянето на десерти и сосове. То е с много нежна консистенция и прилича на яйчен белтък.

Това китайско изобретение без съмнение обогатява вкусовите качества и разнообразява вегетарианската кухня.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest