Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Проф. Байкова съветва как да премахнете нитратите от марулята

Проф. Байкова съветва как да премахнете нитратите от марулята

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k1232
Маруля

Наближава Великден и както козунаците и боядисаните яйца, на празничната трапеза по традиция се сервира и пролетна салата. По-голямата част от зеленчуците обаче са обработени с нитрати, заради което, преди да приготвите салатата, е задължително да ги почистите от опасните вещества.

Диетологът професор Донка Байкова споделя сигурен метод за почистване от нитрати. Салатата няма да загуби от вида и вкуса си, а и ще сте сигурни, че не вредите на здравето си, казва специалистът пред Нова телевизия.

Професор Байкова казва, че най-голямата грешка на домакините е, че след като напазаруват, остават зеленчуците в найлоновите торбички. Те съдействат за превръщането на нитратите в нитрити, които са още по-опасни.

Когато купите маруля за пролетната салата, задължително откъснете най-горните листа и ги изхвърлете. Останалата част потопете в смес от вода и оцет и я оставете за половин час.

Това ще отмие нитратите по зеленчука. След това може да я нарежете, както обикновено.

Зелена салата

Ако трябва веднага да пригответе салатата и нямате половин час време, за да престои във вода и оцет, задължително я измийте обилно със студена вода, преди да я нарежете.

Кората на краставици, домати, тиквички и репички задължително се бели, а обелените зеленчуци се измиват с топла вода. Може и да ги бланширате, като ги потопите за около 2 минути в топла вода, преди да ги нарежете за салата.

Добре е зеленчуците да се консумират, подправени с лимон, който пречи на нитратите да се превърнат в нитрити.

Доказано е, че най-високо съдържание на нитрати имат марулите, спанакът, червеното цвекло, ряпата, китайското зеле, пресният лук, броколи, карфиолът, репичките и морковите.

По-бедни на нитрати са доматите, чушките, бобът, картофите и краставиците.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Dobrina Petkova
Dobrina Petkova
22.05.2017 02:22
Не е вярно,че циганчетата не боледуват.Идете в детско отделение на която и да е болница в страната и ще видите,че 80% от болните деца са циганчета.
1
0
Ирина Андреева Jolie
Да топим зеленчуците в топла вода и да ги белим? Да бе да.Аз салата ли ще ям или помия за прасета? Всички клиенти търсят корави и свежи краставици,а като ги обелят и стоплят с тая вода как ще се запази хрупкава.:) Само измиване добре и готово. Нямам никакви проблеми поне аз:) Изобщо не си падам по прекалените истерии какво има в храната и т.н.Циганчетата ядат от кофите и не се рразболяват.Според мен проблема е в главатаглавата. :)
11
5