Важни правила при приготвяне на домашен конфитюр

Конфитюр

Конфитюрът е страхотен придружител на сутрешната закуска. Приготвен в домашни условия пък, е още по вкусен. Но трябва да се обърне внимание на някои тънкости при приготвянето му.

Плодовете трябва да са пресни и свежи. Не трябва да са дори и мъничко развалени. При приготвянето на конфитюр от кайсии, ягоди и вишна количеството на захарта не трябва да е прекалено много.

При приготвянето на конфитюр от праскови, сладка ябълка и круша количеството на лимоновия сок трябва да е малко повечко от обикновеното.

Малките и сочни плодове, за да не се разкашкват при варенето, предварително се захаросват и така престояват една нощ.

Измитите плодове не се подсушават.

По-твърдите плодове се обелват и почистват и се накисват за една нощ във вода, за да омекнат. Задължително при направата на конфитюр трябва да се използва лимонов сок, за да не са много захаросани.

Конфитюри

Когато се вари конфитюрът, се образува пяна, която внимателно трябва да се обира. Не трябва и да се разбърква много често и постоянно.

Разбъркването става само и единствено с дървена лъжица. За да се избегне образуването на пяна при варенето, може да се добави една бучка масло. Не е необходимо пяната да се обира по време на варене. След това е по-удачно.

Много важно е използваното количество захар да не е нито много, нито малко. В противен случай това може да доведе до по-бързото му разваляне, мухлясване или да стане по-воднисто. Идеалното съотношение на захар е 1.5 пъти от размера на плодовете.

Могат да се добавят кори от лимон или портокал за по-ароматен конфитюр.

За да сте сигурни, че приготвяте идеален конфитюр, от сока се взима няколко капки и се поставят в студена вода. Ако капките не се разтопят навсякъде по водата, а останат на топчета, значи сте приготвили хубав конфитюр.

След като бъде готов, се слага в топли и добре подсушени буркани. Докато не изстинат напълно, не се затварят. Съхраняват се в хладно, проветриво и тъмно помещение.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати