Кои са най-популярните безглутенови брашна?

Безглутеново брашно

Глутенът представлява вид протеин, намиращ се най-често в пшеницата, ечемикът, ръжта, овеса, булгура и брашната, добити от тях. Непоносимостта към глутена е един от все по-често срещаните проблеми на съвременния човек.

Когато имаме така наречената глутенова алергия, трябва много внимателно да подбираме храните си, но това в никакъв случай не означава, че ще се откажем от вкусните ястия. За щастие, на пазара вече има голямо разнообразие от безглутенови брашна, с които можем да си приготвим различни палачинки, кексове, бисквити, хлябове и какви ли не други печива. Ето някои от тях:

Оризово брашно – като особено подходящо се смята брашното от кафяв ориз, макар че според някои специалисти останалите разновидности на тази култура също не застрашават хората, чувствителни към глутен. Този вид брашното е източник на желязо, калций, протеини и въглехидрати. Желателно е да се използва в комбинация с други брашна (например бадемово брашно или брашно от тапиока. В случай че не можете да го откриете в търговската верига, ще го получите, като смелите зрънцата ориз с чопър или мелничка за кафе;

Оризово брашно

– Бадемово брашно – Този продукт е изключително полезен, тъй като придава по-мека структура на печивата. Източник е на протеини, мазнини, витамин Е, минерали. Това брашно също може да се добие в домашни условия при смилане на бадемовите ядки;

Брашно от тапиока – Както сами можете да се досетите, това е сравнително нов и екзотичен продукт за нашата страна. Брашното от тапиока се цени от кулинарите, тъй като спомага за по-лесното слепване на останалите съставки и съответно за по-доброто оформяне на крайното печиво. Подходящ средство е още за сгъстяване на супи и кремове. Източник е натрий, калий, калций, витамин В 12;

Брашно от елда

– Нахутено брашно – Брашното от нахут е богато на протеини и куп други полезни вещества. Тъй като има малко особен вкус обаче, е добре да се съчетава и с други видове брашна като бадемово и оризово. Когато се използва в сладкиши, е наложително да се подслажда повече, за да не остави неприятна следа характерната му бобова нотка;

Брашно от елда – Подобно на брашното от тапиока, прашецът от елда също действа като спояващ елемент. Има сравнително ненатрапчив вкус, така че не се налага десертите, приготвени с него, да се подслаждат много. Успешно се използва се при направата на бисквити, паста и други тестени изделия. Източник е на протеини, фибри, мазнини и въглехидрати.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати