Забранени и позволени храни при хроничен гастрит

Диета при гастрит

При хроничен гастрит е препоръчително да се консумират повече млечни изделия като прясно мляко, краве кисело мляко, краве масло, извара, изкиснато сирене, сметана; крехки и нетлъсти меса като варено, смляно, печено, на пара или на скара, пърженото и панираното не са препоръчителни; полезен е вареният език; супи от агнешки крачета; нетлъста пача; нетлъста риба; рохко сварени яйца; яйца по панагюрски; омлети на пара; различни кремове; всички плодове, но без семките и обвивката им; плодовите сокове; компоти; кисели; мусове; печени или варени плодове; млади и крехки зеленчуци; зеленчукови пюрета и сокове; бял хляб; бисквити; макаронени изделия; грис; ориз; овесени ядки и всичко трябва да не е пържено.

Хубаво е да се консумират неостри подправки като чубрица, копър, магданоз, джоджен, сладък червен пипер, доматено пюре.

Добре е да се не се консумират кашкавал, таратор, стари меса, колбаси, тлъста риба, твърдо сварени и печени яйца, незрели и сушени плодове, спанак, лапад, коприва, краставици и газирани напитки.

Изобщо не бива да се консумират пушено сирене, животински вътрешности, тлъсти колбаси, суджуци, луканки, пастърма, саздърма, пържени и панирани меса, дивеч, бобови храни, репички, туршии, мариновани зеленчуци, царевица, свинска мас, лой, сланина, ледени напитки, сладолед, силен чай и кафе, алкохол и цигари.

Сладките неща като баклава, кадаиф, реване с гъст сироп, сладка, торти и пасти също не са препоръчителни.

Панировка

Трябва да има стриктен режим на хранене. Трябва да се храните често, но без да претоварвате стомаха си, да хапвате по-малко, без да преяждате. Месото и рибата трябва да се сваряват предварително за по-дълго време, за да станат много крехки. Бульонът задължително трябва да го отстраните.

0
Общо 0 гласували
5 0
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати