Къде се пие най-много вино в света?

Вино

Виното е напитката на боговете, но това не пречи и техните последователи редовно да се възползват от небесния дар. Бяла, червена, понякога и розова, напитката има неповторим вкус и е подходяща за всеки повод или ястие.

Виното е обичано навсякъде по света, но някои нации го предпочитат повече от други. Къде напитката е издигната на пиедестал, наскоро се опита да разбере Кралският институт по виното на Великобритания в съдружие с Кадрифския университет и социологическата агенция в Статиста. Не чак толкова изненадващо първите десет страни, където се пие най-много вино се намират в Европа.

На десето място в тази класация се нарежда Италия. На Апенините един средно статистически италианец изпива по 34 литра годишно. Една позиция след тях се нарежда Молдова, където се пие по 34.18 литра вино годишна.

На осмо място в класацията се нареждат западните ни съседи от Македония, като според данните един македонец пие по 40.41 литра от гроздовата напитка годишно. Номер седем ни отнася в сърцето на Алпите, където се оказва, че освен шоколад швейцарците обичат и вино. Няма и как да е иначе, след като всеки средностатистически жител на планинската страна пие по 41 литра годишно.

На шеста позиция се нарежда Португалия, където данните сочат, че се пие по 41.74 литра вино всяка година. Изненадващо и вън от всякаква логика на пето място се нарежда смятаната от мнозина за Мека на виното – Франция. Средностатистическите французи пият по 42.52 литра вино (по всяка вероятност собствено производство) всяка година.

Вина

Четвъртата и третата позиции ни връщат на Балканите. Там са класирани съответно Словения и Хърватия, където виреят прочутите далматински лозя. Словенците пият по 44.07 литра, а хърватите – по 44.5 литра всяка година. На второ място се нарежда държавата джудже Андора. Малобройните андорци (по-малко от 80 хиляди) успяват да изпият по 46.26 литра вино всяка година.

Започнахме статията с твърдението за божествения характер на виното. Може би има някаква истина в него, тъй като държавата на прекия кореспондент на небесата тук на Земята убедително и безапелационно заема първото място в класацията.

Оказва се, че именно във Ватикана се пие най-много вино. Всеки жител на микродържавицата изпива по 66 литра вино всяка година. Може би има нещо общо с всичките свети причастия, които се правят там?

Къде сме ние?

България заема 35-та позиция в класацията. Пред нас е островната държава Аруба, а след нас е Чехия. Според данните средностатистическият българин изпива по 20.60 литра вино всяка година.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати