Лесни безглутенови и безказеинови рецепти

Киноа

Чувствителността към казеин и глутен са сред все по-честите явления в днешно време, като много често хората, имащи непоносимост към първия протеин, не понасят добре и втория.

За да ги избягват, на тях им се налага да се откажат от пшеничния хляб, купешките сосове, млякото, кашкавала и много други продукти, в които те биха могли да бъдат вложени.

В такива моменти храненето с вкусна храна изглежда невъзможно, но истината е, че все пак в кулинарията има немалко безглутенови и безказеинови рецепти, които ще ви позволят да се радвате на разнообразни и вкусни блюда по всяко време на деня.

На 13 септември се отбелязва и Денят за осведоменост към заболяването цьолиакия (непоносимост към глутен). Вижте и няколко от рецептите без глутен, които може да си сготвите.

Киноа със зеленчуци

Необходими продукти: 3 ч.ч. киноа, 2 домата, 1 стрък зелен лук, 1 стрък левурда, 1 стрък магданоз, 1 лимон, хималайска сол, зехтин

Начин на приготвяне: Измийте киноата и я накиснете във вода за 15 минути. След това я отцедете. Варете я на слаб огън в нова вода, като следвате препоръките на опаковката ѝ. Когато омекне, прецедете и прехвърлете в купа. Смесете с останалите продукти, които предварително сте нарязали на ситно и овкусили с лимоновия сок. Добавете останалите подправки и разбъркайте.

Безглутенова паста с лучен сос

Безглутенова паста

Необходими продукти: 1 пакет безглутенови паста по избор, 2 глави червен лук, 30 мл сусамово олио, хималайска сол, 1 скилидка чесън, 1 щипка червен пипер, 1 щипка куркума

Начин на приготвяне: Загрейте подсолена и вода и щом заври, добавете опаковката с пастата, която сте избрали. Оставете я на огъня, като спазвате времето за варене, посочено на опаковката на продукта. Междувременно скълцайте чесъна и лука. Задушете ги в мазнина и щом омекнат достатъчно, добавете при тях сварената паста, която сте измили със студена вода и сте отцедили добре от течността. Добавете подправките, разбъркайте и отстранете от огъня.

Салата от броколи и печурки

Броколи

Необходими продукти: 400 г броколи, 1 ч.ч. печурки, 1/2 лимон, хималайска сол, зехтин, бял пипер, копър, чесън на прах

Начин на приготвяне: Почистете гъбите и броколите. Поставете първите във вода и ги варете десетина минути. Накъсайте броколите на розички и също ги сварете във вода до омекване. След това измийте двата продукта с ледена вода, отцедете ги и ги поставете в купа. Изцедете сока на лимона и поръсете с него салатата. Добавете останалите подправки и разбъркайте. Поднесете ястието, след като леко се охлади.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати