Ако си фен на картофите, ще страдаш от високо кръвно!

Картофи

Честата консумация на картофи може да доведе до високо кръвно налягане, твърди ново изследване на учени от Медицинското училище на Харвард. Дори под формата на пюре, варени или печени те са също толкова опасни за здравето, колкото е и чипсът, и могат да доведат до повишаване на кръвното налягане.

Разбира се, чипсът си остава най-опасният картофен продукт заради високото съдържание на мазнини в него, които водят до други сериозни рискове за човешкото здраве.

Според учените дори и ако се случва четири пъти седмично, консумацията на картофи или картофени продукти е противопоказна. Те са на мнение, че виновник за това е съдържащото се в тях нишесте.

Тъй като иначе вкусният зеленчук има висок гликемичен индекс, нишестените въглехидрати бързо се трансформират в захари и се отлагат в организма. Това води до рязко покачване на нивото на кръвната захар. С течение на времето с това покачване може се появяват проблеми с кръвната захар, заявяват изследователите.

Учените основават своето стряскащо за любителите на картофи твърдение на базата на 20-годишно изследване, в което участвали повече от 187 хиляди мъже и жени от всички части на САЩ.

Резултатите показват, че жените, които редовно се хранят с картофи, са заплашени в по-голяма степен от високо кръвно налягане, отколкото мъжете.

Все пак учените установили, че представителите и на двата пола, които ядат четири или повече порции картофи седмично без значение в какъв вид (печени, варени, пържени или на пюре), са с 11 процента по-заплашени от тези, които ядат картофи веднъж седмично.

Чипс

Хората, които ядели чипс четири или повече пъти седмично, имали 37 процента по-голям риск да развият високо кръвно налягане, показало още изследването. Част от пациентите били подложени на специална диета със зеленчуци, в които не се съдържа скорбяла. Само за седмица рискът от високо кръвно при тях спаднал с цели 6 процента, сочат още данните.

Ние не твърдим, че трябва да се спре консумацията на картофи, казва водещият на изследването професор Томас Сандрас. - Те са вкусни и имат своите многобройни ползи за организма. Важно е обаче да знаете, че в никакъв случай не трябва да прекалявате с тях. Най-добрият вариант е те да се консумират два пъти месечно. Колкото до чипса, вземете всичките пакети от вашата къща и ги изхвърлете с чиста съвест директно в кофата, съветва още той.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати