Само 1 круша на ден ни дава нужния Витамин К

Круша

Крушата е от семейството на розоцветните плодове. Расте лесно в умерения климатичен пояс и е един от най-важните плодове, използваното широко поради лечебните си свойства. Дърветата, по които растат крушите, достигат до 13 метра височина. По-високи и по-изправени са от ябълковите дървета.

Крушите са сред най-добрите плодове през зимата и са ефективен протектор срещу болести.

Крушата е богата на фибри. Освен това съдържа и голямо количество витамини В2, С и Е, мед и калий. Съдържа значително количество пектин, който е водноразтворим. Пектинът намалява нивото на холестерола.

Крушата не се препоръчва за малки деца. Мощни антиоксиданти са и са отличен източник на основни хранителни вещества. По-малко предизвикат нежелани реакции и се препоръчват като противоалергични плодове.

Крушата съдържа още витамин К и това помага на кръвта да се съсирва. Витамин К е важен за ролята на протеините в организма. Намаляването на количеството на този витамин води до по-честото кървене от носа и венците. Този витамин подхранва и костите, и кръвта и бъбреците.

Консумацията по една круша на ден набавя необходимото количество витамин К за организма.

Крушата притежава лечебни свойства за добро храносмилането, сърдечно-съдови заболявания, диабет.

Крушата задоволява 20-25 % от нуждата на организма от фибри. Поради това действа благоприятно върху храносмилателната система. Увеличава капацитета на усвояване на важните минерали и витамини от организма.

Крушата съдържа голямо количество витамин С и К, антиоксиданти и хранителни вещества, които защитават клетките от вредата на свободните радикали. Витамин С, съдържащ се в крушата, набавя 11 % от необходимото количество за тялото и 9.5 % от нужната ни мед.

Фибрите, съдържащи се в крушата, защитават и функциите на сърцето. Намаляват нивото на холестерол в кръвта. Намаляват и риска от инфаркт.

Крушите предпазват от различни видове рак. Помага да се очисти химическото вещество, причиняващо рак на дебелото черво, намаляват с 35 % риска от рак на гърдата.

Крушата има противоалергичен ефект. Подходяща е за хора, страдащи от диабет, поради високото си съдържание на фибри и ниския си гликемичен индекс. Балансира нивото на кръвната захар.

Аскорбиновата киселина, витамин С, стимулират още производството на бели кръвни клетки в тялото. Играе важна роля при защитата на имунната система.

Калцият е неразделна част от храненето на човека и е важен елемент за създаването на костна тъкан в тялото. В действителност 99% от калция в тялото ни се намира в костите и зъбите. Ако организмът съдържа достатъчно количество калции, това защитава от остеопороза и проблеми със зъбите.

Антиоксидантните съединения в крушата предотвратяват рак и дегенерация на макулата, подобряват зрението, намаляват вероятността от преждевременно стареене, поддържат здравето на кожата, увеличават силата и функционалността на мозъка.

Круши

Много нискокалорични, с високо съдържание на фибри и ниско съдържание на наситени мазнини, с много силна плътност на хранителни вещества, крушите са от голяма полза и за отслабване.

Крушата също има своите отрицателни ефекти. Например прекомерната консумация на круши намаляват рязко кръвното налягане. Причинява диария. Трябва да се консумира в умерени количества.

Хранителна стойност на 100 грама круши:

- калории (ккал): 57

- общо мазнини: 0.1 г

- холестерол: 0 мг

- натрий: 1 мг

- калий: 116 мг

- въглехидрати: 15 г

- хранителни влакнини: 3.1 грама

- захар: 10 г

- протеин: 0.4 грама

- витамин А: 25 IU

- витамин С: 4.3 мг

- калций: 9 мг

- желязо: 0.2 мг

- витамин D: 0 II

- пиридоксин: 0 мг

- витамин В12: 0 мг

- магнезий: 7 мг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати