Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Опознайте кухнята на Кувейт с тези две апетитни ястия

Опознайте кухнята на Кувейт с тези две апетитни ястия

Кувейтска кухня

Кувейтската кухня, която е част от арабската, се отличава със своите наситени аромати и екзотика. Тя е малко популярна у нас и поради тази причина винаги ни се е струвала далечна и нестандартна. В същото време не бива да се забравя и фактът, че е силно повлияна от средиземноморските кулинарни традиции, които са ни добре познати.

Макар много от ароматите на Кувейт да са ни далечни, лесно можем да си набавим типичните кувейтски подправки и да си спретнем някое типично за Кувейт ястие. Ето защо тук ще Ви предложи 2 екзотични рецепти, които бързо ще Ви пренесат в Страната на петрола:

Ароматно пилешко месо, поднесено върху канапе от сварен ориз

Необходими продукти: 700 г пилешко филе, 4 големи обелени домата, 500 мл зеленчуков бульон, 150 г сметана, 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън, 3 с. л. масло, парче ситно нарязан джинджифил, 2 с. л. доматено пюре, 2 с. л. лимонов сок, джоджен, шафран, куркума и кориандър на вкус, 500 г полусварен ориз

Начин на приготвяне: В дълбок тиган се слага да се загрее маслото и в него се запържват ситно нарязаните лук, чесън и джинджифила. Когато станат златисти, към тях се добавя нарязаното на парченца месо, което също се запържва. Добавят се бульонът, доматите и всички останали продукти и подправки. Ястието се оставя да къкри на слаб огън, като периодично се разбърква. Ако е необходимо, се долива и вода. Докато месото се готви в тава, се разстила половината ориз. Върху него после се слага ароматното пилешко месо и се запечатва с останалата част от ориза. Добавя се вода, ястието се похлупва и се пече във фурната до пълното омекване на ориза. Поднася се поръсено със стръкчета пресен джоджен и кориандър.

Басмати с грах по Кувейтски

Ориз с грах

Необходими продукти: 500 г ориз басмати, 450 г замразен грах или грах от консерва, 3 кубчета пилешки бульон, 3 кръгчета изсушен лимон, 2 глави лук, щипка шафран, щипка кардамон, няколко стръка копър, 5 с. л. разтопено масло.

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на ситно и се запържва в маслото. Към него се добавят нарязаният лимон, бульонът, грахът и всички подправки. Разбърква се добре и след около 5 мин се добавя и оризът и толкова вода, колкото е указано на опаковката на ориза. Ястието се кипва и се оставя да къкри за около 20 мин, като се внимава басматито да не се развари. Поднася се гарнирано с няколко стръка копър и се консумира както самостоятелно, така и като гарнитура към месни или зеленчукови ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest