Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Сечуански пипер - подправката за месо и сладкиши

Сечуански пипер - подправката за месо и сладкиши

Сечуанският пипер

Сечуанският пипер е доста известна подправка, идваща от добрия стар Изток. Името ѝ идва от провинция Сечуан в Китай, която е смятана за родина на подправката. Сечуанският пипер е доста известен в страните от Изтока и се използва и в Япония, и Индия.

Въпреки името си тя не е пипер и няма нищо общо с черния или белия пипер. Всъщност подправката се прави от плодове от бодливо растение/храст/, виреещо в провинция Сечуан в Китай, което е цитрусов плод.

Единствената ядлива част от него е вътрешността на обвивката. Тъй като се прави от цитрусов плод, неговият вкус е доста странен и особен /не е лют, а по-скоро сладникав/, като по нищо не прилича на пипера.

От Сечуанския пипер в Китай се правят бонбони и други различни сладки, радващи се на доста голяма популярност в най-многолюдната страна.

Плодовете са малки, червеникавокафяви, като се продават едва след като бъдат изсушени.

В Китай е издигнат в култ като дори има поговорка за Сечуанския пипер, гласяща - Китай е домът на добрата храна, а Сечуан е домът на добрите поправки. Кръстен е пипер заради вцепеняващия ефект, който има върху езика.

Сечуанският пипер доста добре се съчетава с ястия с риба, свинско, пилешко и зеленчуци. Използва се заедно с джинджифил и анасон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest