Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»С какво и кога да пийваме домашните плодови сокове?

С какво и кога да пийваме домашните плодови сокове?

Домашни сокове

Плодовите сокове са полезно питие за хора от всички възрасти.

За да се приемат с удоволствие през време на ядене, те трябва да се съчетават добре с поднесената храна. Например с яхнии, гювечи и други ястия от зеленчук не подхожда да се поднасят сладки плодови сокове.

Плодовите сокове се приемат с охота при ядене на баница, щрудел, козунак, палачинки, макарони със захар, сиропирани сладкиши - реване, кадаиф, баклава и др., яйчен омлет, пържени картофи, запеканки от тиквички и др.

Плодовите сокове могат да се сервират също преди ядене - като аперитив, или след ядене с различни плодове, стига да се създаде сполучливо вкусово съчетание. Апетитът се нарушава, ако например с грозде се сервира гроздов сок, приготвен от същия вид грозде. Гроздовият сок се пие с ябълки, круши, праскови, като всеки избира предпочитания от него плод.

Сложените на трапезата бутилки с плодов сок трябва да са добре измити и избърсани, със запазени етикети. Те се отварят в момента на поднасянето на сока.

Плодови сокове

Соковете се поднасят в безцветни стъклени или кристални конусообразни чаши.

Налятият в чаша сок трябва да се изпива скоро. От дългото съприкосновение с въздуха се понижават вкусовите и хранителните му качества.

За увеличаване на апетита при сервирането на плодови сокове от голяма значение е температурата им - тя трябва да бъде от 10 до 15 градуса.

Силно подсладените плодови сокове могат да се разреждат с газирана вода. Степента на разреждането зависи от вкуса на консуматора.

При следобедна закуска плодовите сокове могат да се поднасят вместо кафе, чай, какао или меланж, но по вкус трябва да хармонират със закуската. Ако се поднесат възкисели ябълки, плодовият сок трябва да бъзе сладък. При поднасяне на дребни сладки сокът се избира по желание.

Плодов сок, взет на гладен стомах, оказва не само хранително, но и лечебно действие.

В домашна обстановка плодов сок може да се получи по следните начини:

Сок от меки плодове (ягоди, малини, къпини) - чрез смачкване на плода и изстискване през марля. Ако се употреби преса, тя трябва да бъде пластмасова, стъклена или порцеланова. Металическите преси са неподходящи, тъй като металът окислява витамините и променя вкуса и цвета на сока.

Сок от портокали, лимони и други цитрусови плодове - чрез изстискване със стъклена изстисквачка за сок. Полученият сок се прецежда през марля.

Сок от твърди плодове (ябълки, круши, дюли и др.) - чрез настъргване на плода и изстискване на сока през намокрена с вода марля. За настъргването се използват стъклено ренде, а ако липсва такова и се наложи да се употреби металическо ренде, работи се бързо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest