Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Безценните съвети на Петър Дънов за правилното приготвяне на храните

Безценните съвети на Петър Дънов за правилното приготвяне на храните

Петър Дънов

Всеки българин е чувал за името на Петър Дънов, чиято популярност отдавна е прескочила границата на държавата ни. Малко познат факт обаче е, че създателят на Бялото братство, което продължава и днес да има стотици хиляди последователи, освен че е оставил след себе си безброй ценни духовни съвети и напътствия, е обръщал внимание и на правилното хранене. Защото добро здраве се постига именно с храната.

Особено място Петър Дънов отделял не само на това кои продукти трябва да бъдат включени в ежедневното меню и кои не, но и как правилно да бъдат приготвяни самите храни. Ето някои от безценните съвети на Петър Дънов по отношение на храната и приготвянето ѝ:

- Човек трябва максимално да се стреми да консумира сурови зеленчуци и плодове, без да ги подлага на термична обработка. Ако това се налага, най-добрият метод според Дънов е чрез варене, но при спазването на някои основни правила;

- Никога не дръжте обелени и нарязани зеленчуци дори и за 1 мин. Те трябва да се обработват непосредствено преди момента на варенето им, защото при съприкосновение с въздуха всяка секунда губят голяма част от полезните си витамини и микроелементи;

Хляб

- С изключение на зрелия боб всички други зеленчуци трябва да се подлагат на бърза термична обработка, за да не се загубят ценните им качества. Всичко се измива добре, нарязва се под каквато форма желаем и се пуска във вряща вода. Вари се на умерен огън не повече от 20 минути;

- За да станат сварените зеленчуци или варива по-вкусни, в никакъв случай не трябва да отваряте капака на съда, в който ги готвите, и да пеете по време на приготвянето им;

- Според Дънов трябва да се набляга на консумацията на кромид лук, защото той се борил ефективно с раковите образувания и със склерозата. Лукът обаче трябва да се яде суров или сварен, но обелен и цял;

Лук

- За Дънов универсалната храна била хлябът, но не бива да се забравят и варивата. Безценно за него било кравето масло, за което смятал, че трябва да се консумира по 500 г на месец, особено от деца, а и възрастни;

- Безценен бил и хрянът, в който се съдържат вещества, които не могат да бъдат набавени от човешкия организъм. А целебните свойства на този корен наистина са се доказали с времето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest