Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Ето как да направим съвършената италианска пица

Ето как да направим съвършената италианска пица

Ето как да направим съвършената италианска пица

Направата на перфектната пица може да изглежда лесна работа, но не е. Ако се амбицирате да изпробвате уменията си, ще ви трябва доста предварителна подготовка.

Правилната рецепта за тесто за пица е в основата на начинанието - как да го замесите, как да го разстелите и т.н. Следващата стъпка е да гарнирате домашната пица правилно. И колкото нашенецът да точи зъби по парче дебела пица, щедро гарнирана с кисели краставички и царевица, това би взривило съзнанието на италиански майстор пицар.

Следвайте тази рецепта и за вечеря ще поднесете на семейството си наистина вкусна италианска пица.

Съвършената италианска пица

Продукти за тестото:

брашно тип 500 - 1/2 кг

мая -10 г.

сол -2 ч.л

риган -1/2 ч.л.

мляко - 2 с.л.

жълтък - 1 бр.

зехтин - 2 с.л.

вода - 250 мл.

сос:

белени домати от консерва

подправки: сол, черен пипер, босилек, риган

Гарниране:

сирене моцарела

пресни гъби

шунка (или друг вид месо по избор)

Приготвяне на тестото за пица:

Тесто за пица
Снимка: Габриела Цулин

В дълбок съд сложете брашното, маята, солта и ригана. Прибавете млякото, жълтъка и зехтина. Постепенно добавяйте водата, като непрекъснато разбърквате. Замесете тесто, докато не започне да се отделя от стените на съда и от ръцете (5-7 минути). Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 2-3 часа при стайна температура. През това време оригиналното тесто за пица ще удвои своя обем.

Приготвяне на сос за пица:

Не използвайте пресни домати или кетчуп. За приготвяне на соса пасирайте белени домати от консерва и подправете със сол, черен пипер, пресен босилек и риган. Вместо домати от консерва можете да използвате домашен доматен сос.

Подреждане на пицата

Намажете дъното и стените на тавата за печене с малко масло. Вземете част от тестото във формата на топка, поставете го директно в центъра на тавата. С пръстите леко натискайте тестото бавно и го разстилайте от центъра към стените на тавата.

Важно: Трябва да получите тънка кора. Въпреки че съставките са предвидени за 2 сочни и хрупкави пици в зависимост от размера на тавата, може би ще трябва да използвате по-малко тесто.

Основна първоначална грешка при приготвянето на пица е прибавянето на умопомрачително количество съставки. Тук важи правилото колкото по-малко - толкова повече, т.е. трябва да използвате по-малко съставки. В противен случай тестото няма да може да се изпече и ще бъде клисаво.

Намажете тестото с доматения сос. Слоят трябва да бъде прозрачен. Върху соса разпределете парчета моцарела. В края на пицата разпределете пресните гъби и месо по избор (шунка, наденица и др.). Още веднъж - не прекалявайте със съставките!

Оригинална италианска пица

Фурната трябва да бъде предварително загрята на максимална температура с включен горен и долен реотан. Поставете пицата да се пече. Времето за печене е 5-10 минути. Ще разберете, че пицата е готова, когато тестото получи златист цвят.

След като я извадите, сложете отгоре няколко листенца пресен босилек. Добър апетит!

Любопитни факти:

Тестото за истинската италианска пица се прави с брашно тип 00. Това е висококачествено брашно, което съдържа повече белтъчини от обикновено и е по-скъпо. Белтъчините действат като лепило и придават еластичност на тестото. Водещи италиански майстори пицари използват този тип брашно, за да получат отличното тесто, което лесно се разтяга, без да се разкъсва. Алтернатива при нас е брашното тип 500;

• Яйченият жълтък се слага в тестото, за да му даде златисто-жълт цвят, но можете да го пропуснете;

• По правило пицата се пече 2 минути на 500°C, но повечето фурни не поддържат такива температури. Дори има и майстори пицари, които използват печки с много висока температура и при тях времето за печене е 35-40 секунди;

• Ако искате допълнителен аромат, 1-2 минути преди да извадите пицата от фурната, можете в центъра ѝ да счупите яйце, да добавите настърган пармезан или да поставите маслина;

• Ако съставките от горната част са запечени, а тестото остава сурово, следващия път печете пицата на долен реотан във фурната. Ако и това не помогне, опитайте с тънък слой от тестото и по-малко съставки за перфектната тънка пица;

Хубавото при пицата е, че можете да експериментирате до безкрай. Не се ограничавайте и намерете вашата идеална пица! За всички останали случаи има изпитаните рецепти за:

Пица Пеперони

- пица Пеперони;

- пица Калцоне;

- пица Маргарита;

- пица с Кайма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest