Кухня

Какви съдове и пособия трябва да има във всяка кухня

Добре уредената кухня, снабдена с необходимия инвентар, е от много важно значение за успешната работа на домакинята. С колкото повече кухненски съдове и прибори разполага домакинята, толкова работата ѝ е по-приятна и лека.

Кухненските съдове трябва да бъдат приготвени от материал, който не изменя външния вид, вкуса, аромата на храната и не образува с хранителните продукти химични съединения, които биха могли да предизвикат отравяния.

Съдовете трябва да са гладки, без вдлъбнатини и издатини, които създават условия за натрупване и задължане на остатъци от храната.

Когато една домакиня разполага с богат кухненски инвентар, тя ще има възможност да я поднесе в по-добър външен вид, което е от голямо значение за добрия апетит.

Например, ако продуктите за една салата - картофи, моркови, цвекло, са нарязани с къдраво ножче, а яйцата, с които е украсена салатата, са нарязани със специална машинка за рязане на яйца, салатата ще има много по-приятен вид и ще дразни повече апетита.

Всяка една домакиня трябва да има грижата да си набави постепенно следните кухненски съдове и принадлежности:

1. Тенджери

За варене на супи, зеленчуци, макарони, юфка и др. са необходими 1-2 тенджери с вместимост 3-4 л. За приготвяне на сосове за задушаване на месо, зеленчуци и птици е необходима 1 тенджера с вместимост 2-3 л. За млякото е необходима отделна тенджера с по-малка вместимост 1-2 л. За варенето на компоти, кисели, кремове също е необходима отделна тенджера.

За варенето на риба се набавя продълговата тенджера с решетечна подложка и капак. Рибата се слага цяла или нарязана върху решетката, под която има вода. Тя се вари на пара или в бульона;

2. Тигани

Домакиня

Тиганите служат за пържене на месо, риба, яйца, зеленчуци, тестени изделия. Картофи, зеленчуци, месо, риба е добре да се пържат в голям тиган, а яйца, палачинки и др. в малък тиган;

3. Цедка

Използва се за прецеждане на супа, бульони, за отцеждане на макарони, ориз, зеленчуци, за измиване на плодове и пр.;

4. Бакърен, емайлиран или порцеланов съд с обло дъно

За разбиване на яйца, кремове, за замесване на тесто в малки количества;

5. Тавички

Необходими са 1-3 с различна големина за печене на бисквити, сладкиши, баници, щрудели и др.;

6. Пръстен гювеч

Както гювечът с месо, така и постният гювеч, изпечени в пръстен гювеч, стават особено вкусни.

7. Форма за торта;

8. Форма за кейк;

9. Форми 2-3 за козуначено тесто, за различни сладкиши и желета;

10. Машина за мелене на месо;

11. Машина за мелене на орехи;

12. Машина за рязане на твърдо сварени яйца;

13. Преса за картофи;

14. Ножове

Необходими са нож-трион за рязане на хляб, малък нож за рязане на лук и зеленчуци, къдрав нож за рязане на картофи, моркови, цвекло, специално ножче за белене на картофи;

Бисквити

15. Резец за рязане на бисквити и тестени изделия;

16. Дълбока супена лъжица за наливане на супи, бульони и сосове;

17. Решетъчна лъжица за обиране на пяна, при варене на сладка и конфитюри, за изваждане и отцеждане на меса и зеленчуци;

18. Тел за разбиване на яйца и кексове;

19. Ренде;

20. Скара за печене;

21. Дървени лъжици за пържене, за разбиване на масло, хайвер, майонеза;

22. Сито за пресяване на брашно;

23. Обикновена точилка;

24. Дебела точилка;

25. Дъска за точене на тесто;

26. Дъска за рязане на лук;

27. Дъска за рязане на месо;

28. Дървен чук за очукване и отъняване на месо;

29. Тирбушон за отваряне на бутилки.

30. фуния;

31. Машинка за отваряне на консерви;

32. Мярка за течност - кана;

33. Кутия за съхраняване на хляб.

34. Кутии за съхраняване на храна в хладилника.

35. Кухненска везна;

36. Сервиз за кухненски продукти или отделни еднакви на големина буркани или пластмасови кутии за брашно, захар, сол и др.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Избрано

От другите сайтове

Свързани Рецепти