Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Най-полезните суперсемена, които ни дават протеини

Най-полезните суперсемена, които ни дават протеини

Амарант

Напоследък все повече се говори за различни семена като амарант, киноа и чия, за които малцина все още не са чували. В същото време в някои от тези семена се съдържат повече омега-3 мастни киселини, отколкото в сьомгата и много повече протеини, отколкото в месото. Ето защо тук ще Ви разкрием кои са истинските фаворити сред суперсемената както и защо да ги консумирате:

- Вероятно най-позната ще Ви се стори т. нар. гречка, която всъщност днес се продава по магазините под името елда. Тя е много богата на протеини, фибри, магнезий, калций, йод, цинк, желязо, лимонена и ябълчена киселина и мн. др. Същевременно не съдържа глутен и е бедна на мазнини и захари, което я превръща в идеалната храна за хора с алергии към глутена, както и за онези, които искат да запазят елегантна фигурата си. И е изключително полезна. А заради високото си съдържание на протеини е подходяща храна за вегетарианци и за онези, които редовно постят;

Елда

- Киноата е известна с това, че съдържа 8 незаменими аминокиселини. Много е богата на калций, желязо, фосфор и лизин и същевременно е бедна на въглехидрати. Това я прави идеалната храна за хората, спазващи диети, които искат да запазят и доброто си здраве. Подходяща е за приготвянето на редица ястия, а и освен това съдържа в пъти повече желязо от спанака и много повече витамини С в сравнение с червената боровинка, за която се знае, че е изключително полезна;

- Чията, която може да бъде срещната и като чиа, също спада към суперсемената. В нея се съдържат около 8 пъти повече омега-3 мастни киселини, отколкото в сьомгата, чиято редовна консумация се препоръчва от специалистите именно заради това, че е богата на омега- 3 мастни киселини. В случая човек може сам да си извади изводите. А не бива да се забравя и че е богата на ценни белтъци, които допринасят за доброто ни здраве;

Чия

- И не на последно място, трябва да се спомене и амарантът, който се отглежда нависоко в Андите. Той има много висока хранителна стойност и не съдържа глутен. За сметка на това по съдържание на протеини е оценяван на около 70 точки от общо 100, което го прави чудесен заместител на месото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest