Правилните храни за слънчева защита през лятото

Правилните храни за слънчева защита през лятото

Лятото е тук и кожата ни трябва да е добре защитена от силното слънце. За това може да ни помогне на само козметиката, но и храната. Ето храните, които ще осигуряват най-добра защита срещу вредните за кожата UV лъчи.

1. Ядки от орехи, лешници, бадеми са богати на цинк. Ако този елемент е в достатъчно количество в организма, той ще предпази кожата от слънцето, предотвратява възпаленията от слънчево изгаряне;

2. Морковите със своя бета каротин предпазват косата от слънцето и вредните свободни радикали. Те се образуват под въздействието на UV лъчите и могат да нанесат сериозни поражения на клетките;

Правилните храни за слънчева защита през лятото

3 Сьомга и скариди - морските дарове с розов цвят на месото дължат окраската си на това, че приемат червени водорасли. Те съдържат веществото астаксантин, който е силен ловец на свободните радикали. Най-голяма е концентрацията му в сьомгата, но се среща и в раците, скаридите и някой видове риби тон, морски водорасли и пъстърва;

Правилните храни за слънчева защита през лятото

4. Цитрусови плодове, богати на витамин Е - Този витамин предотвратява окислителните процеси в кожата вследствие на силното слънце и могат да увредят кожните клетки;

5. Ленено семе - Маслото от семената е богато на омега-3 мастни киселини. Те повишават защитата на кожата от вредните лъчи;

Правилните храни за слънчева защита през лятото

6. Домати - Всекидневната консумация на домати със зехтин през лятото ще повиши естествения слънцезащитен фактор с 3 степени. Червеният цвят на доматите се дължи на растителен пигмент, който е мастноразтворим, затова е добре да се консумират доматите с растителни масла. Чери доматите са шампиони по съдържание на ликопен. Той е този, който предпазва кожата, но го има и в динята, розовия грейпфрут, босилека, червено цвекло и лютият пипер;

Правилните храни за слънчева защита през лятото

7. Черен хляб - калцият и селенът правят клетките устойчиви и годни на съпротива. Набавят се всеки ден, като хапвате една филия черен хляб, особено ако е изпечен от лимец, камут и други стари зърнени култури. При тъмна кожа времето за излагане на слънце се удължава до 3 часа, а при светла кожа хората печелят допълнително минути за по дълго излагане на слънце.

Хранете се подходящо и се радвайте на лятното слънце без кожни проблеми!

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати