Поръчвате храна за вкъщи? Забравете да я претопляйте!

Храна за вкъщи

Стане ли въпрос за поръчка на храна за вкъщи, обикновено очите ни са по-големи от това, което стомасите ни могат в действителност да поберат. Така че в много случаи, след като обилно се нахраним, след нас има остатъци от храна, които трябва да съхраним, за да си направим на другия ден още един вкусен обяд или вечеря.

Колкото и удобно да ви звучи, ако не са приготвени правилно, тези вкусни ястия могат да причинят някои сериозни проблеми и дори хранително отравяне.

Британската Агенцията за хранителни стандарти изчислява, че общият брой на хранителните натравяния от закупена храна за вкъщи е около един милион на година.

Експертите смятат дори, че случаите са много повече, но не всеки път хората посещават лекаря. Изследванията сочат, че най-често натравянията са от консумацията на пилешко месо, яйца и други пилешки продукти.

Качеството на храната вероятно няма да бъде подобрено чрез повторно нагряване, но е важно да се уверите, че храната е приготвена добре, съветват експертите. Те предупреждават, че освен с пилешкото трябва много да се внимава и с ориза. Експертите казват, че поръчаният ориз трябва да се консумира веднага, без да се оставя и претопля на другия ден.

Ориз

Това е така, защото поради съставките в ястието след няколко часа се развива бактерията Bacillus CEREUS, причиняваща хранително натравяне.

Специалистите успокояват, че има начин да съхраните храната, която не сте изяли. Оставете я да се охлади, а след това я замразете в камерата на хладилника.

Претоплете я само веднъж и то в рамките на 24 часа. Така ще се предпазите от хранително натравяне. Затоплянето трябва да стане на температура повече от 70 градуса, за да сте сигурни, че всички вредни бактерии ще бъдат убити.

Именно поради приготвянето на храната в ресторантите на неподходящи ниски температури се дължат и повечето случаи на хранително отравяне, казват още експертите.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати