Това лято - сладолед без ванилия!

Ванилов сладолед

Поради ограниченото количество на добитата ванилия през тази и миналата година, нейната цена е скочила драстично, като в момента в световен мащаб това се явява втората най-скъпа подправка след шафрана.

Мадагаскар е известен като най-голям производител и износител на ванилия, но тъй като процесът по събирането и сортирането ѝ е изключително сложен, в последно време местните хора не изчакват достатъчно дълго, преди да я обработят, в резултат на което нейният вкус и аромат са много по-слаби, а това, от своя страна, повишава допълнително цената на качествената ванилия.

Ако преди 5 години цената на килограм от ароматната подправка е била около 14 паунда, в момента на места достига 155 паунда.

Според проучвания на една средно голяма компания, произвеждаща сладолед, разходите само за ванилията ще скочат с допълнителните около 5 милиона долара годишно. Решенията в такъв случай са три:

- компаниите ще се откажат да произвеждат ванилов сладолед;

Ванилия

- ще предпочетат изкуствените ароматизатори, наподобяващи на вкус ванилията;

- цената на истинския ванилов сладолед ще скочи около 4 пъти над тази на другите видове.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати