Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Водораслите като храна

Водораслите като храна

Йорданка ТасеваЙорданка Тасева
Иноватор
1712k
Водорасли

Съществуват над 30 000 вида водорасли. Според техния цвят и пигментация се делят на три вида - кафяви, червени и зелени. Водораслите като храна за човека са едни от най-полезните храни. Те съдържат близо 20 пъти повече минерали в сравнение със зеленчуците.

Близо 20 вида се използват в японската, корейската и китайската кухня. Японците използват водорасли като основа в сушито. Това е тяхната съставка за дълголетие. В Средиземноморието се използват в яхнии и супи.

Китайците пък използват голяма част в медицината за лечение на стомашни болести и най-вече за пречистване от токсини. Водораслите са силни антиоксиданти, прочистват организма и забавят процеса на стареене. Те са богати на бета-каротин, който спомага за борбата срещу рак.

Като цяло водораслите са една суперхрана. Техният състав е богат на толкова много минерали, желязо и омега-3, които спомагат за лечение на тежки болести на сърдечносъдовата система, диабет, стрес. Има доказателства, че дори намаляват вродени дефекти, а руснаците са ги ползвали за лечение на пострадили от Чернобил.

Водораслите могат да ви поддържа красиви - забавят процеса на стареене, укрепват кости и коса. Водораслите са предпочитана храна за диета, намаляващи теглото и кръвното налягане.

В Япония сушат някои видове водорасли, стриват ги и ги използват за подправки за риба, супи и ориз.

Суши

Комбу е вид кафяво водорасло, което се суши и използва за чай. Нори е вид червено водорасло. След като се изпече, най-често го добавят на люспи към бульони и сосове. Като лист се използва за завиване на топки ориз, суши. Нори е богат на протеини и витамин C, има над 1.5 пъти повече витамин C от портокалите.

Сложете няколко водорасли като Комбу в тенджерата, докато готвите боб. Те ще подпомогнат на храносмилането. Също така ще съкратят времето за готвене и ще омекотят люспите на бобените зърна.

Водораслите поемат количества вода и са подходящи за сгъстяване на сосове. Смлени на ситно могат да се използват като подправка за поръсване върху задушени зеленчуци, яйца на очи, салатен дресинг.

Водораслите са уникална храна, съдържаща балансирано количество хранителни вещества. Вещества, които съдържат всички витамини, минерали, ензими и киселини, от които всеки човек се нуждае.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest