Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»С тези храни стомахът ви винаги ще работи като по часовник

С тези храни стомахът ви винаги ще работи като по часовник

2 от 4 Снимки

2. Повече пробиотици


Помогнете на добрите микроорганизми: яжте повече кисело мляко, кисело зеле, банани, чесън, аспержи, лук

Милиарди бактерии наричат червата свой дом, а балансирането на съотношението на добрите и лошите зависи от консумирането на храни, които съдържат пробиотици (различни видове здравословни бактерии). Те включват лактобацили и бифидобактерии, поддържащи лигавицата на дебелото черво здрава и подобряващи перисталтиката на червата. Докато голяма част от провежданите изследвания се концентрират върху здравето на дебелото черво, то други проучвания посочват потенциалните положителни ефекти върху устната кухина и стомаха при приема на пробиотици.

Най-добрите бактерии населяват ферментирали храни като кисело мляко и кисело зеле. Те могат да преминат през стомашната киселина в дебелото черво, където да се отправят на работа, казва Йошида. - Има някои твърдения, че киселината в стомаха убива пробиотичните бактерии в храната и затова трябва да се предпочетат добавките, но това не е вярно, допълва тя.

За да подпомогнем растежа на пробиотични бактерии, също така трябва да избираме храни, известни като пребиотици, които естествено съдържат много разтворими фибри, като например: банани, чесън, аспержи, земни ябълки, мед, праз и лук. Храни като сирене или зърнени блокчета, които са обозначени като пребиотик, обикновено са с добавен инулин- разтворими фибри, най-често извлечени от корена на цикория.

Нашата храносмилателна система непрекъснато извлича вода и хранителни вещества от невероятно количество твърди храни и течности през целия ни живот, като същевременно се бори с враждебни микроби и обработва отпадъчните вещества. С какво ще решим да се храним всеки ден, може да повлияе на това как ще се чувстваме и дори какви видове болести ще успеем да избегнем.

Когато става въпрос за храносмилането, жените са изправени пред някои уникални проблеми. Постоянното бушуване на хормоналните нива по време на менструация, бременност или менопауза слага женски печат върху храносмилателния тракт, казва д-р Синтия Йошида, гастроентеролог в Шарлотсвил, Вирджиния, и съавтор на книгата Край на храносмилателните проблеми.

Тя подчертава: Анатомията също играе роля. Жените имат същите храносмилателните органи като мъжете, но те са притиснати, заедно с репродуктивните органи в по-малък корем. Това означава, че те не разполагат с много пространство, особено когато то е пълно с излишък от газове, вода или храна.

Поддържането на здрав стомах и при жените, при мъжете, може да бъде толкова просто, само ако вземаме правилните храни и напитки. Разберете кои са те, като разгледате галерията горе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати