Ароматните пъпеши: Ето защо тялото ги обича

Пъпеш

През лятото пъпешът е незаменим ободряващ и много ароматен плод, който задължително трябва да консумираме. В него се съдържа голямо количество вода, а преобладаващи захари в него са захарозата, фруктозата и глюкозата. Голямо е и разнообразието на витамини - А, С, В 9, В 3, РР, каротин, минерални вещества и ензими.

Какви са лечебните свойства на пъпеша:

- Пъпешът има високи диетични качества, консумиран на празен стомах. В сто грама пъпеш се съдържат 54 калории;

- За утоляване на жаждата е хубаво да пием сок от добре узрял пъпеш, който също така повишава апетита;

- Много е полезен при анемии, защото съдържа фолиева киселина(витамин В9) и желязо;

- Нектарът от пъпеш има диуретично и лаксативно действие и затова се препоръчва при запек;

Сок от Пъпеш

- Плодът се препоръчва от народната медицина при хемороиди, подагра, ревматични болки, пясък и камъни в бъбреците, като особено добър ефект има при пясък и камъни в бъбреците;

- Препоръчва се консумация на пъпеш и след прекарано продължително тежко боледуване.

Внимание! Пъпешът е противопоказен при хронични възпалителни заболявания на червата, както и при болни с диспепсия (затруднено храносмилане). Поради голямото количество захароза той не е подходяща храна за страдащи от захарен диабет.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати