Защо трябва да консумирате Селъри по-често?

Селъри

Може би сте случвали да видите реклама на мюсли, в която младо и усмихнато момиче небрежно загризва стрък селъри? Това не е просто подчертаващ диетичното послание реквизит, а леко открадване от славата на широко известния бледозелен зеленчук.

Сигурно се питате и какво всъщност се крие зад името на популярното растение? Отговорът е прост. В превод от английски селъри означава само едно: целина. В медицинските анали на 9-ти век тя се отбелязва като лекарство – много преди да бъде харесана за храна. През Средновековието се превръща в общо достъпен за цяла Европа зеленчук, а американците познават хрупкавия ѝ чар едва през 1900 г. В зависимост от кулинарната култура различните народи отглеждат с предимство конкретен сорт целина. В България е известна главестата и листната, а в Европа и САЩ – дръжковата, или селъри! Растението е част от семейство Сенникоцветни заедно с пащърнака, копъра, резенето, магданоза и девесила.

Тъй като е зеленчук с високо съдържание на вода, целината се нуждае от плодородна, богата на влага почва. Това може да обясни защо произходът ѝ може да бъде проследен от Швеция до Алжир, Египет и Индия. В голям район в Пенджаб се набляга изключително на производството на семена от целина за износ в Европа, където те се използват като подправка. Паскал е ароматен сорт селъри с дебели и месести дръжки, достигащи 50-60 см., и отглеждан най-често в Щатите.

Що се отнася до кулинарните му предимства, неговият вкус изпъква в комбинация с много други продукти. Селърито е чудесно допълнение към риба тон или яйчна салата. Поднесено ситно нарязано с картофи и с майонезен дресинг, или пък смесено към енергийна [зеленчукова салата с моркови], чушки и лук, може да ви очарова завинаги. Хрупкавият зеленчук се съчетава добре с терияки, портокалов или сметанов сос. Несравнимо вкусна става и всяка гозба, в която има задушено месо със селъри, а зеленчукова супа със ситно нарязаните му дръжчици се превръща в неустоимо и топло напомняне за манджите на баба, подправени щедро с керевиз.

Семена целина

Въпреки това, когато селърито се вари или бланшира (потопено във вряща вода), повече от една трета от хранителните му вещества могат да бъдат загубени. За да се запазят максимално, парата е най-добрият метод за приготвяне. Проучванията показват, че сготвено по този начин в рамките на до 10 минути, селърито запазва от 83 до 99 процента от антиоксидантните си свойства, с които е известно. Можете да го съхранявате в хладилник за пет до седем дни, но тъй като зеленчукът е склонен да абсорбира миризмите на други храни, го увийте с найлоново фолио за свежо съхранение.

В случай че не се досещате, да кажем: хранителният профил на селърито се отличава с изключително ниско съдържание на калории - само 16 в една чаена чаша нарязан зеленчук. Това е една от причините, защо е толкова популярно сред хората, провеждащи диета. В същото време селърито е изградено от много баластни вещества, които задвижват храната през храносмилателния тракт по-бързо и следователно спомага за понижаване на риска от рак на дебелото черво.

Интересното за този зеленчук е колко много и различни витамини и минерали предлага. Само с една чаена чаша с нарязано селъри може да се снабдим с десет процента от дневната ни нужда от витамин А и фолиева киселина, с осем процента от калий, както и с 5 процента манган, мед, фосфор, магнезий и калций. Селърито съдържа и витамин С, пантотенова киселина, витамин В6, ниацин и рибофлавин, както и много витамин К.

Целина е богат източник на флавоноиди като зеаксантин, лутеин и бета-каротин, които редица проучвания са показали, че се борят срещу възпалението, предпазват от сърдечно-съдови заболявания, подобряват дейността на имунната система, потискат растежа на анормални канцерогенни клетки и са изключително полезни в комбинация за здравето на очите.

Според проучване от 2010 на университета в Илинойс загубата на паметта и възпалителните процеси в мозъка могат да бъдат спрени с добавянето на целина към диетата. Лутеолинът, който е ценно хранително вещество в селърито, е тестван върху двегодишни мишки. От друга страна били наблюдавани и малки мишки на възраст от три до шест месеца, които не консумирали лутеолин. Резултатите показали, че възрастните животинки изпълнили когнитивните задачи, изпробващи паметта им, дори по-добре, отколкото се справили по-младите им събратя.

Целина

Апигенинът - биофлавоноид, който се съдържа в целината и магданоза, също изненада учените с добрите си резултати в потискане на развитието на ракови клетки на гърдата.

В продължение на векове аюрведа е използвала дръжките и семената на целината за лечение на настинки и грип, лошо храносмилане, артрит, както и за проблеми на черния дроб и далака. Днес селърито е смятано за чудесен диуретик. То е богато на електролити и има охлаждащ ефект върху тялото, което се свързва и със способността му да се бори с възпалението. Може също така да се разчита на целината за понижаване на оксидативния стрес на сърцето и изчистване на храносмилателната система.

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати