Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Роля на водата в домашните ни напитки

Роля на водата в домашните ни напитки

Роля на водата в домашните ни напитки

Когато става въпрос за приготвянето на напитки, всеки си мисли, че за разлика от приготвянето на храната, не се изисква спазването на особени правила. Няма нищо трудно в това да си направиш фреш или каквато и да е друга безалкохолна напитка в домашни условия. И това наистина е така, но всъщност за направата и на най-простите питиета има важни правила, които е добре да се спазват.

Така например трябва да се обърне особено внимание на питейната вода, която се използва. Именно тя е главната съставка на почти всички плодови и зеленчукови напитки, независимо дали те са топли или студени.

В световния ден на водата - 22 март, нека Ви обърнем особено внимание на някои процедури, които е добре да спазвате, ако искате да си приготвяте безалкохолни напитки в домашни условия. Ето къде и как да вложите вода в домашните напитки.

- Стигнахме до извода, че водата е основна съставка на безалкохолните питиета. Ето защо е от изключително важно значение тя да е качествена. Винаги използвайте бистра вода, която да няма органични примеси;

- Ако използвате минерална вода, то използвайте такава, която да е с ниска минерализация, да има неутрален вкус и да няма специфичен аромат, какъвто имат много от минералните води;

Вода

- При положение че водата от канализацията е качествена, но има аромат или е прекалено варовита, е добре да я кипнете за около 20 мин. Най-добрият начин да пречистите водата, е ако разполагате със специална кана за тази цел. Но дори и тогава, след като водата се утаи, я филтрирайте;

- След като приключите с филтрирането е необходимо питейната вода да се снабди отново с кислород или казано накратко, да се аерира. Това става, като я изсипвате на тънка струя в чист съд от височина около 70 см. Най-добре е съдът, който използвате, да е кристален или стъклен;

- Ако ще приготвяте топли напитки, няма да е необходимо да изстудявате водата. Ако искате обаче да направите някаква студена плодова или зеленчукова напитка, ще трябва задължително да изчакате водата да се охлади на температура не по-висока от 15 градуса по Целзий. Докато изчаквате това да се случи, е добре да затворите съда, в който се изстудява водата;

- Независимо каква напитка сте решили да приготвяте, не забравяйте, че с цел подобряване вкусовите качества на водата, можете да прибавите по няколко капки лимонов сок към нея.

А сега остава да разгледате нашите предложения за диетични напитки. Ако ли пък искате нещо, което да ви напомня на сладкия вкус на детството, вижте рецептите ни за домашни нектари.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest