Как да приготвите череши във водка- тайна от кухнята на Жак Пепен

Как да приготвите череши във водка- тайна от кухнята на Жак Пепен

Жак Пепен, чието име знае всеки уважаващ себе си кулинар, вече е достигнал своята 80-годишна възраст, но продължава да ни вдъхновява със своето кулинарно шоу и с изисканите рецепти, които ни предлага.

Роден е и е прекарал младостта си във Франция, където от дете се е запалил по кулинарията и е бил любимец на всички от ресторанта, собственост на неговите родители. Едва на 13-годишна възраст е започнал стаж в известен хотел, а много по-късно е бил личен готвач на безброй известни личности, сред които и самият Шарл дьо Гол.

По настояще негов дом е САЩ и то от над 50 години. Там също бързо става популярен, особено след като отказва да бъде назначен като личен готвач на Джон Кенеди.

Мотото на Жак Пепен е, че готвенето трябва да доставя удоволствие, а да не е просто цел и начин на прехранване. Това става ясно и от последната му книга "Всеки ден с Жак Пепен", която се предлага и на български език.

И след като Ви запознахме накратко с уменията на този кулинарен факир, сме решили да Ви предложим една негова изключително лесна рецепта и то не за ядене, а за пиене. Това са черешите в о-дьо-ви:

Необходими продукти: 500 г здрави и твърди череши, 1/2 ч. ч. царевичен (глюкозен) сироп, 1 1/2 ч. ч. водка.

Начин на приготвяне: Подрежете дръжките на черешите, оставяйки около 1 см от тях. В противен случай алкохолът, който ще добавите по-късно, много бързо ще проникне в плодовете и те ще омекнат.

Как да приготвите череши във водка- тайна от кухнята на Жак Пепен

А идеята на този плодов еликсир е именно черешите да запазят доколкото е възможно текстурата си и да си останат хрупкави. Измийте ги под течаща вода и погледнете да нямат някъде изгнили части, които ще трябва да отстраните.

В подходящ съд смесете водката и сиропа. Изсипете отцедените череши в стъклен буркан и ги залейте с алкохолната смес, така че да ги покрие. Затворете херметически буркана с капачка и го оставете да отлежава за около 40 дни на хладно и тъмно място. Не се сещайте за него, ако е минал само 1 месец.

Това е задължително условия усилията Ви да не се окажат напразни. Когато настъпи определеното време извадете най-красивите си чаши за бренди и изсипете в тях няколко череши заедно с течността.

Ще можете да се насладите на приготвената от Вас напитка с около 12 питиета. Толкова излизат от приготвената доза. А добрата новина е, че можете да съхранявате черешите твърди и хрупкави повече от 2 години.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати