Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Специалитет на Жак Пепен: Аспержи със сос от горчица

Специалитет на Жак Пепен: Аспержи със сос от горчица

Аспержи

Аспержите за съжаление са малко познат на българите продукт, който същевременно е изключително полезен. Те са известни със своето богатство от витамини и минерали, но са особено подходящи за бременните жени, защото са сред най-наситените на фолиева киселина зеленчуци.

При направено сред българите проучване се оказва, че всъщност нашенците не консумират аспержите просто защото не знаят как да си ги приготвят. Ето защо тук сме подбрали една изпитана рецепта, която е дело не на кой да е, а на прочутия кулинарен факир Жак Пепен:

Необходими продукти за аспержите: 560 г аспержи, 2 яйца, 3 ч.ч. подсолена вода, 1 с. л. нарязан на ситно див зелен лук

Необходими продукти за соса: 2 с.л. дижонска горчица, 1/2 ч.ч. майонеза, 2 с.л. вода, 1 с. л. винен оцет, прясно смлян черен пипер на вкус

Начин на приготвяне на аспержите: Измийте старателно яйцата и ги сварете за около 10 мин. Изсипете водата, в която са врели, и разтръскайте достатъчно силно тенджерата им, така че да могат черупките на яйцата да се разчупят. Прибавете лед и ги оставете за 20 мин да изстиват.

Най-добре е да ги оставите за повече време, но тъй като тази рецепта е част от т. нар. Бързо хранене на Жак Пепен, се предполага, че бързате.

Жак Пепен

Когато яйцата са готови, ги нарежете с резачка по дължина и после по ширина, така че да се получат яйчни кубчета. Оставете ги настрана и обелете долната третина на аспержите. Сложете водата да ври и варете аспержите за около 5 мин.

Внимавайте да не ги варите прекалено дълго време, защото те ще станат много меки и ще загубят желаната текстура. Извадете аспержите, отцедете ги и ги наредете в подходящ съд под формата на ветрило.

Следва приготвянето на соса.

Трябва да смесите всички изброени съставки за тях в купа и да ги разбъркате добре. За да имат усилията Ви не само кулинарен, но и естетически привкус, е добре да се постараете да изсипете соса върху аспержите, така че той да покрива само долната третина на стръковете. Най-отгоре поръсете с яйцата и с дивия лук и сте готови да сервирате творението си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest