Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Най-вкусните макарони са по неаполитански

Най-вкусните макарони са по неаполитански

Макарони с доматен сос

Символът на Италия - макароните, са едни от най-популярните форми на тестени изделия по света.

Макаронените изделия са приготвени от твърда пшеница и са толкова известни, че се считат за истински символ но италианския стил в света, както спагетите и пицата.

Историята на макароните е много древна и загадъчна. Мнозина експерти твърдят, че те са с източен произход и са пренесени в Италия през 1200 година, период, в който страната има търговски взаимоотношения с Азия. Именно тези търговски взаимоотношения са позволили импортирането на различни специалитети в продължение на векове и така те са се превърнали в част от италианската гастрономическа религия.

Първоначално терминът макарони се използва за обозначението на повечето макаронени изделия, които са толкова много, че и дори и до днес в някои райони на Южна Италия се използват за обозначението на определени видове, които са напълно различни от известните къса тръба.

макарони

Истинската революция е през 1700 година, когато в Неапол се появяват първите машини за производство на макарони. Потреблението е разнообразно – от зеленчукови супи до паста. Така макароните започват да придобиват своята идентичност и да се предлагат на всеки неаполитански ъгъл.

Макароните са символ на италианския стил, простота и традиция. Една чиния може да предизвика истинско удоволствие. Те могат да се приготвят по различни начини – варени, запечени, със сирене, със захар или с различни сосове.

Его и една вкусна неаполитанска рецепта за ценители:

макарони по неаполитански
Снимка: Ирина Андреева Jolie

Необходими продукти:

моцарела – 200 г

пармезан – 50 г /настърган/

макарони - 350 г

доматен сок – 250 мл

сол

зехтин

Начин на приготвяне: Сварете макароните в подсолена вода. Изплакнете ги и ги оставете да се отцедят.

Изварете доматения сок с 3-4 с.л. зехтин. Прибавете моцарелата, нарязана на кубчета. Намажете дъното на незалепваща тавичка със зехтин. Сложете част от макароните, полейте със соса, поръсете с настърган пармезан.

Работете така до изчерпване на продуктите. Отгоре полейте със соса и поръсете с настърган пармезан. Изпечете на 200 градуса за 10-15 минути. Ако искате да се по-хрупкави, печете още 5 мин.

Охладете и сервирайте. Истински италиански вкус!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest