Измама! Пчелари ни пробутват изкуствено захаросан мед

Мед

Част от пчелния мед, който виждаме по пазара, е изкуствено захаросан. Хората обаче го купуват заради погрешното схващане, че захаросаният мед е качествен. Това твърдение обърква потребителите и ги подвежда.

По думите на председателя на Националния пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов пчеларите постигат ефекта на принудителното сгъстяване на пчелния продукт, като хранят пчелите с подсладители или захарен сироп в периода на събирането на меда.

Според експерта медът е лесен за фалшифициране и някои от пчеларите се възползват от това, като слагат много неща, за да го захаросат по изкуствен път. Инж. Михайлов разкрива, че сега сред производителите на мед била много актуална употребата на инвертиран сироп за хранене на работливите насекоми.

Някои производители на мед си набавиха инсталации за разграждане на захарозата в захарния сироп и по този начин облекчават усвояването ѝ от пчелите в кошера. Така се повишава захарозата в меда, разказва експертът, цитиран от МониторБг.

Оказва се, че естественото захаросване на меда зависи от вида му. Така например, ако той е от рапица ли пък от слънчоглед, в него преобладава глюкоза и съответно изглежда по-гъст. Ако пък медът е от кестен или акация, в него преобладава количеството на фруктозата и той в е по-течен вид.

Експертът от пчеларския съюз издава и как да разберем вида на меда. Той обяснява, че медът от рапица е изглежда твърд и почти бял, а този от акация е с течна консистенция. Слънчогледовият мед пък е обагрен в жълто.

Захаросан мед

Според Пламен Иванов от Националния браншови пчеларски съюз дали един мед е качествен или не може да се установи само след лабораторно изследване.

Той обаче успокои потребителите, като заяви, че за да се допусне един мед до магазините ни, той трябва да притежава сертификат за качество, покриващо изискванията на Европейския съюз. По негово мнение основните измами с мед стават по сергиите, защото хората, които пазаруват от тях, нямат навика да търсят сертификати за качество.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати