Тиквата: Есенно изкушение с невероятни здравословни ползи

Тиквена супа

Тиквата е изключително богата на витамини и има приятен вкус. Съдържа витамините А и Е, които активно се борят с бръчките, а витамин К, който се съдържа само в тиквата, помага при кръвосъсирването.

Редкият витамин Т, който тиквата също съдържа, улеснява смилането на тежката храна, предотвратява затлъстяване. В тиквата се съдържа желязо, което помага при анемия, както и пектинови вещества, които извеждат токсините от организма и намаляват нивото на вредния холестерол.

Витамин D, съдържащ се в тиквата, предпазва от рахит, ускорява ръста. Затова се препоръчва от лекарите консумацията на тиква от деца в ранна възраст.

Тиквата съдържа голямо количество бетакаротин, който е изключително полезен за зрението. Витамин С, съдържащ се в тиквата, укрепва имунната система, предпазва от настинка и грип. Освен на витамини, тиквата е и изключително богата на целулоза. Тя предпазва от редица сериозни заболявания.

Тиква с грозде

Тиквените семки пък съдържат цинк. Шепа тиквени семки подобрява настроението. Освен това помагат и при премахването на глисти. Борят се с високата температура и помагат при безсъние.

Благодарение на биологично активните вещества в нея, спомага за възобновяването на антиоксидантната функция на черния дроб. Препоръчва се прием на половин чаша пресен сок от тиква на ден за подобряване на стомашно-чревния тракт. Той помага при камъни в бъбреците и пикочния мехур, повишава нивото на хемоглобин в кръвта.

Благодарение на високото съдържание на ненаситени мазнини, растителни белтъчини и минерали в тиквеното олио, то става част от здравословното хранене на всеки човек.

Както всички останали плодове или зеленчуци и тиквата си има своите отрицателни въздействия. Например прясно изцеденият сок и суровата тиква могат да бъдат опасни за хората, които страдат от гастрит, язва на стомаха и на дванадесетопръстника, както и за страдащите от диабет.

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати