Да си приготвим перфектна японска Темпура

Темпура

Темпура е типично ястие от японската кухня. Традиционното блюдо е направено от пържена риба и зеленчуци в тесто. Може би не знаете, че думата темпура не е термин от японски произход, а от латински и е свързан с християнската традиция.

Темпура според традицията се е появила благодарение на първите контакти между японците, португалски моряци и християнските мисионери. Християните са се въздържали от яденето на месо в продължение на три дни в началото на всеки сезон. Сряда, петък и събота те ядяли само риба и зеленчуци. Тези периоди са били наричани Темпора и от тук се ражда думата темпура. Може да се каже, че думата произлиза от португалското темпура, темперомандибуларно, което означава подправка.

Оригиналната рецепта на японската темпура

Според оригиналната японска рецепта тестото се приготвя само с две съставки и това са оризово брашно и много студена вода /газирана/. За да получите добра японска темпура, ще ви трябват:

100 грама студена вода, за предпочитане газирана

100 грама оризово брашно

Ще трябва да омесите съставките бързо с помощта на японски пръчици за хранене. Ако при месенето останат малки бучки, е без значение, тъй като това ще помогне да темпурата да стане по-хрупкава. След това тестото се съхранява в хладилника от 15 до 30 минути.

Темпура трябва винаги да е свежа и суха. Може би сте забелязали, че оригиналната версия на тесто за японска темпура е веган и без глутен, тъй като е направено от оризово брашно и не съдържа никакви животински съставки - дори и яйца.

оризово брашно

Най-добрите зеленчуци за вашата темпура

Сред най-добрите зеленчуци за подготовка на темпура се нареждат тиквички, тиквени цветове, моркови, зелен фасул, чушки, нарязани на ивици, патладжан на ивици, броколи и карфиол, разделен на розички, аспержи, тиква, нарязана на пръчици, и ако искате да експериментирате, опитайте салвия.

Тайни за подготовка на хрупкава темпура

Нека да видим какви са тайните, за да си приготвите перфектна хрупкава и по-лека темпура. Трябва да бъдете особено внимателни към температурите при подготовката на съставките.

1)Температура на маслото

Японска темпура

За да разберете дали маслото е готово за пържене, просто пуснете малко количество тесто и ако то потъне и след това изплува – температурата на маслото е добра;

2) Използвайте студени съставки от хладилника

Съставките, които са основни за вашата темпура, като зеленчуци например, ще трябва да извадите направо от хладилника. С горещо масло и студени съставки трябва да се генерира термичен шок, за да се получи хрупкава темпура. И поради тази причина се препоръчва да охладите в продължение на най-малко 15 минути тестото в хладилник, преди да го използвате;

3) Вариант на тесто

Ако класическата японска рецепта за тесто, направено само с брашно и вода, не ви задоволява, може да изпитате по-конвенционален начин: 1 жълтък, 100 г брашно, 100 мл студена вода и 1 щипка сол.

Друг вариант на оригиналната рецепта на японски темпура е, като замените газираната вода с бира и брашно от леблебия вместо оризово брашно;

4) Използване на сусамово масло

Традиционното масло, използвано в Япония за направата на темпура, е сусамовото масло, което е една от тайните за характерния ѝ вкус. Някои използват слънчогледово или соево масло за пържене на темпура, но ако искате да се спазват напълно правилата на японската кухня, трябва да дадете предимство на сусамовото масло. Маслото от сусам е растително масло, извлечено от сусам, и съдържа мощен антиоксидант - сезамол.

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати