Кратка история на бирата по света и у нас

Бира

Бирата е питие, което е любимо както на мъже, така и на жени, както на млади, така и на стари. Нейно величество бирата е една от най-древните напитки на света. Тя е била приготвяна още преди 5000 години преди Христа. В древните Месопотамия и Шумер обичали много да пият бира.

Най-интересното е, че най-добрите майстори в приготвянето на бирата били жени. По онова време имали богат асортимент от хмеловата течност - тъмна, светла, червена, с пяна, без пяна, трипластова. Има документи от Древен Египет още през 1 600 година преди Христа, в които са написани над 700 рецепти, в повечето от които се споменава думата бира.

Египтяните са тези, които са научили гърците да правят бира. Когато християнството било разпространено навсякъде, бирата била в разцвета си. Причината за това били манастирите, в които постоянно се откривали нови начини на варене. Монасите построили и първите пивоварни.

Варенето на бира било вече и семеен бизнес. В Америка бирата е била пренесена от Христофор Колумб. Когато той прави последното си пътуване до Централна Америка през 1502 година, той опитва първокласна напитка, направена от царевица. Това бил вариантът на местните жители за европейска бира.

През 1920 година по време на сухия режим както останалият алкохол, така и бирата били забранени. Едва през 1933 година, този закон бил отменен. Използването на ечемик и хмел за направата на бира разпоредил баварският херцог Вилхем IV през 1512 година.

Бири

До 19 век българите са пиели бира, направени в домашни условия. Франсоа Дюкорп основава първата пивоварна в България. През 1884 година трима предприемачи от Швейцария основават пивоварната на Каменица в Пловдив. Година по-късно чешкият майстор-пивовар Франц Милде и няколко предприемачи от Шумен основават в същия град Българско пивоварно дружество и фабрика за производство на бира.

Така бирата става най-разпространено питие в България.

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати