Ракията - кратка история и начин на производство

Казан за ракия

С риск да ме помислите за алкохолик, защото вече писах за водката и бирата, сега мисля да споделя с вас историята на ракията. Сигурна съм, че няма дом, в който да не се пие домашна ракия. Ние си мислим, че ракията е най-българското питие, но всъщност не е така.

Наименованието на това питие идва от турската дума raki. В същото време обаче думата raki произлиза от арабската дума arak, което в превод означава пот. Арабите използват тази дума, защото, докато берат плодовете за направата на ракия, се изпотяват.

Ракията не е традиционно питие само за България, но и за целия Балкански полуостров. Сърбите я наричат ракиjа, а румънците cuika. Цветът на нейно височество ракията е жълтеникав, но понякога стига и до кафяв. Виждала съм дядо ми как слагаше черешово дърво в бутилката, за да подобри цвета ѝ.

На вкус ракията наподобява японското саке и мексиканската текила. Исторически факти сочат, че производството на ракия е започнало още през четиринадесети век. Пристигнала е у нас от арабския свят през земите на османската империя.

Джибри

В миналото ракията се е правела от диворастящи плодове и гроздови джибри. Историята на това питие е част от народната памет и родови традиции поради простата причина, че правенето на това питие е сочено за домашен занаят, още когато се е появило.

Нивото на градуси на домашна ракия варира от 30 до 50 градуса. Майсторите на ракията съветват тя да се държи в дървени бурета, а не в пластмасови бутилки. Така, когато е в буре, дървото променя цвета ѝ, а също така се подобрява и вкуса ѝ. Препоръчително е питието да стои в буре поне четири години.

Рецептата за направата на ракия не се е променяла от векове и днешните майстори продължават да следват принципите, оставени от нашите деди. За направата на ракия, както всички знаем, се използват ферментирали плодове. Може да се направи само от един плод - кайсия, грозде, слива или да се смеси и да стане плодова ракия. Може да се сложи и черница.

Ракия

Ракията се вари в казан, от който изпаренията се извеждат през медена тръба и оттам отиват в серпентина. Тя се намира в съд с вода, където изпаренията се охлаждат и така вече имаме готова ракия. С най-силни градуси е ракията в началото. Тогава термометрите могат да покажат 60-80 градуса.

Старите майстори казват, че хубава ракия се вари от добри джибри или от качествено вино. Те опитват суровината на вкус, за да видят дали се развива добре.

Видовете ракия са много. Основните са десет. Приготвената от сливи ракия се нарича сливова или шльокавица, тази от грозде - гроздова, дюлева също има, ябълкова и мн. други.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати