Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Праскови срещу хипертония и рак!

Праскови срещу хипертония и рак!

Праскови срещу хипертония и рак!

Прасковите са много вкусен плод, който обичате и приготвяте в различни рецепти, плодови сладкиши, торти, дори и съчетани с месо. Но знаете ли, че те са с изключителни целебни свойства?

Светът е посветил целият месец август на сочните праскови, затова нека поговорим повече за някои от най-важните им свойства.

Прасковите имат високо съдържание на калий и се препоръчват при високо кръвно налягане, аритмия и нарушен сърдечен ритъм. Срещу хипертония и за да нормализирате ритъма на сърцето е нужно да изпиете 250 мл сок от този плод 15-20 минути преди ядене. Това важи и за хората, страдащи от малокръвие и проблеми със стомаха. Прасковите стимулират образуването на хемоглобин.

Праскови ползи

В плодовете има и желязо, лесноусвоимо от организма, което помага при анемия. Прасковите са с високо съдържание на витамин C - само един плод доставя на организма 3/4 от необходимата дневна доза. Това им придава антиоксидантно действие. Освен че забавят стареенето, плодовете неутрализират ефекта на свободните радикали, с което предпазват организма от образуване на злокачествени заболявания.

Прасковите са богати и на витамини от група B, на фолиева киселина, витамин PP, E, K. Прасковата съдържа още каротин, етерични масла, органични киселини-лимонена, ябълчена, винена, фосфор, мед, манган, цинк, магнезий и селен. Дори и да консервирате, печете или сушите този плод, той си запазва ценните качества. За храносмилателната система също е много полезен, защото съдържа разтворима целулоза.

Прасковите спомагат за смилането на по-тежки храни, предотвратяват гаденето и повръщането. Хората, страдащи от понижена киселинност на стомашния сок и запек, е хубаво да приемат по 50 мл прясно изцеден сок от праскови на гладно.

Прасковите укрепват имунитета, препоръчват се за подсилване на малки деца, възрастни и боледуващи хора. Те унищожават болестотворните бактерии и вируси в организма. Лечебните им свойства имат ефект при ревматизъм, болни бъбреци, депресия.

Ако имате камъни в бъбреците, може да използвате плодовете и цветовете на прасковата, а от листата да направите отвара и да пиете при възпаление на пикочния мехур.

Прасковата е доста сладка, но въпреки това тя е диетична, има малко калории и много засища. Затова се препоръчва за закуска между отделните хранения. Този плод се справя и с депресията благодарение на магнезия, който регулира емоционалното равновесие, сваля нивата на стрес.

Праскови

До 1616 г. е позната само мъхестата праскова, но градинари любители създават новия сорт гола праскова, наречена нектарина. Пресните праскови са особено подходящи за подобряване на функцията на червата и стимулиране на жлъчката, имат положително въздействат и върху черния дроб.

Препоръчително е прасковите да се консумират добре измити и почистени от мъха, който дразни лигавицата на стомаха.

А ако приготвите някои от тези любими наши сладкиши с праскови или други десерти с праскови, всички къщи ще са повече от доволни и щастливи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest