Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Агар-агар - японското чудо

Агар-агар - японското чудо

Агар-агар

Агар-агар е продукт с растителен произход, получен от червени водорасли. Можете да го използвате при направата на пудинги, желета, мармалади, конфитюри, кремове, но и не само. Ето какви са неговитеполезни свойства и как да го използваме.

Какво е агар- агар

В Япония агар -агар, известен също с името на kanten, се използва над 350 години. Употребата му се е разпространила в Китай, Корея и останалата част от Далечния изток. През последните години агар-агар се разпространява и в Европа и намира приложения основно в подготовката вегетариански ястия.

Агар-агар има високото съдържание на клей и карагенан (вещества, които превръщат течността в желе). Тези вещества се извличат от различни видове червени водорасли, по-специално от Gracilaria и Gelidium. Основни производители са Испания, Чили и Япония. Агар -агар или просто агар се получава чрез третиране, обработка и изсушаване.

Ползи от агар-агар

Агар-агар, освен че е изключителен заместител на желатина (получен чрез разтваряне и последващо изпаряване на животинска съединителна тъкан), но и е по-стабилен и има високо съдържание на минерални соли, като калций, калий, йод, магнезий, фосфор. Има малко количество на калории.

В допълнение на това, може да се добави, че има богато съдържание на разтворими фибри, което го прави ефективно средство за защита при запек. Тези влакна, които са в контакт с течностите, набъбват и създават чувството за ситост.

Желе

Съвети за използване на агар в кухнята

Обикновено агар -агар се продава на прах. Може да си купите продукта и на люспи, но тези две форми са по-трудни за употреба. За подготовка на гела се използват 2 супени лъжици агар- агар за литър течност. Прахът трябва винаги да бъде разтворен в гореща течност (мляко, вода и т.н.), като се разбърква в продължение на няколко минути (най-малко 3 минути).

Агар- агар изисква бързо загряване, но за по-дълго време, за да се втвърди. Желатинът, в действителност, не се втвърдява веднага. Сместа остава течна, докато е още много гореща или на огън. Желирането се случва, когато температурата спадне под 40 ° С. В случай, че са се образували бучки, просто сложете всичко обратно на огъня.

Агар е термо-обратимо, така че желираната смес може да се разтвори отново и отново и да се желира без проблеми. С течение на времето, агар- агар може да загуби своята желираща мощност, така че е за предпочитане да се използва в рамките на 6 месеца от покупката.

За по-дълго използване е достатъчно да се увеличи дозата на прах в съединението. Употребата на агар-агар препоръчва за хора с цьолиакия /заболяване, причинено от непоносимост към глутена/, защото е естествен и няма съдържание на глутен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest