Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Как да различим натуралния оцет от химията?

Как да различим натуралния оцет от химията?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
971162k
Как да различим натуралния оцет от химията?

В сезона на туршиите по традиция българските домакинства се запасяват с големи количества оцет, които да вложат в консервите си. Доколко обаче оцетът, който намираме в родните търговски обекти е истински и как да различим качествения продукт от химията?

Този въпрос разяснява Радослава Желязкова, която вече повече от три десетилетия произвежда оцет. За да се добие натурален продукт, първо трябва да се надребнят ябълките и да се разпределят в цистерни, където след около седем дни от тях ще се е получило вино.

За да се подпомогне процесът, се използва и допълнителен кислород. След което за около 36 часа вече е получен и концентриран оцет, който трябва да се избистри и да се разреди с вода. По-нататък течността се проверява за евентуални механични замърсители и се бутилира.

Така нареченият синтетичен оцет пък се добива много по-бързо, лесно и евтино. За около час се получава киселината, която просто се разрежда с вода. Полученият продукт съдържа синтетична оцетна киселина Е 260 и оцветител - карамел Е 150.

Именно по тези две съставки, присъстващи на етикета на продукт в магазина, може да се познае, че той не е натурален. Допълнителни ориентири са значително по-ниската му цена, както и цветната бутилка. Обикновено производителите се спират на нея, защото тя е от преработена пластмаса и също излиза по-изгодно.

Винаги, преди да си закупите даден оцет, разгледайте добре етикета и най-вече състава му. Той трябва да съдържа вино. Не може да присъстват други съставки, заяви в предаването Здравей, България и инж. Атанас Дробенов от БАБХ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest