Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Екзотиката на Тропика- помело

Екзотиката на Тропика- помело

Нарязано помело

Помело е голям цитрусов плод, който расте в цяла Югоизточна Азия и много острови на Южния Пасифик, включително Таити и Фиджи. Търговският износ е довел до широк достъп на плода по целия свят, включително и в овощните градини с по-топъл климат от Флорида до Австралия. Плодът си остава един от най-популярния в азиатските култури и кухни. Той е известен на Запад като един от "родителите" на грейпфрута: грейпфрутите са хибрид, направен чрез кръстосване на помело с портокал.

Помело се изписва pummelo или pommelo, в зависимост от региона. На някои места плодът е известен също като jabong. На Карибите често се споменава като плод, подобен на грейпфрут. Плодът е лесно разпознаваем – има форма на голяма круша. Расте по дърветата като многото цитрусови плодове, но изисква много светлина и влага за поддържане на големите си размери: напълно узрелите плодове често достигат до 12 инча (около 30 см) и могат да достигнат до 10 кг.

Кората е доста дебела, а цветът е с бледо розов цвят, когато са в пълна зрялост. Сърцевината, която обгражда сегментите обикновено е твърде горчива, за да се консумира, макар и самият плод да е доста сладък. Вътрешността може да бъде нарязана на парчета и обикновено се консумира сурова.

помело

Хранене и готвене

Помело е популярна добавка към много азиатски ястия и особено често се поднася заедно с десерта - поръсен в сироп, потопен в солен бульон или за украса на най-добрите торти и други сладкарски изделия. Разбира се, помело също е широко консумиран и като закуска.

Иновативните готвачи вече са намерили много приложения на дебелата кора. Тя обикновено се сварява и се използва за ароматизиране на супи и яхнии или кисели. Използва се и като ароматна гарнитура. От кората и захарен сироп се приготвят бонбони, които са популярни на много места. Валцувани в захар или потопени в шоколад - са истинска наслада! Кората може да се използва и за направата на мармалад.

Хранителна информация

Подобно на повечето членове на семейството на цитрусовите плодове, плодът е с много високо съдържание на витамин С. Той е и добър източник на диетични фибри и обикновено е с много ниско съдържание на захар - което допринася за по-нисък брой калории. Плодът съдържа също малки количества калций, магнезий и калий, всички от които са от съществено значение за добро здраве.

Култивиране на помело

Помело дърветата виреят най-добре в тропическия или в близо до тропическия климат, което означава, че има някои видове, които растат на север от Екватора. Градинарите в сравнително мекият климат на Сан Диего, Калифорния и части от Флорида са имали късмет да култивират и отглеждат помело в специални оранжерии.

Подобно на повечето цитруси, плодовете узряват през зимата. Широкият търговски растеж и износ от овощните градини в по-голяма част от континента Азия означава, че плодовете са широко достъпни в целия свят по време на зимните месеци. Понякога благодарение на студена технология за съхранение, всъщност са на разположение през цялата година, въпреки че зависи от местоположението.

Козметика с помело

Лекарство и козметични употреби

Древните алтернативни медицински практики показват, че плодът се е използвал за успокоението на припадъци и кашлица. И днес растението все още се използва за тези цели. В някои части на Бразилия например фармацевтите смесват кората и сока на дървото помело и приготвят сироп за кашлица. Медицински специалисти в някои азиатски провинции прилагат широките листа на дървото за лечение на кожни отоци, обриви и язви.

Помело се използва и за козметични цели. Във Виетнам хората събират цвета на помело и приготвят парфюми. Соковете и етерични масла от плодовете могат да бъдат добавени към сапуни и лосиони, а семената често се смилат, имат ексфолиращ ефект и се използват за търкане на кожата при прочистване.

Хибриди

Помело относително лесно се кръстосва с други цитрусови плодове, което е помогнало на много градинари, за да експериментират с различни комбинации - много от които са в състояние да растат в на места с различен климат. Грейпфрутът е един от най-често срещаните резултати /кръстоска с портокал/. The tangelo също е широко известен и е получен от кръстосване с мандарина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest