Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Защо Клеопатра пиела оцет с вода?

Защо Клеопатра пиела оцет с вода?

Вода с оцет

Може би малко хора знаят, че оцетът освен като подправка може да се използва и като лекарство, и като козметично средство. И тези му положителни свойства се използват не от вчера. Те са описани още в Библията, древногръцките, древноримските и древноегипетските текстове.

В историческите документи се споменава, че египетската царица Клеопатра считала ябълковия оцет за средство, което помагало за здравето и хубавия външен вид. Тя обичала, след като похапне от всичко и приключи с храненето, да пие наполовина разреден с вода оцет за добро храносмилане.

Съществува и друга легенда, според която царицата спечелила огромно богатство след облог, като обещала на Марк Антоний, че ще го почерпи с най-скъпия обяд. Хитрината била, че тя разтворила една скъпоценна перла в оцет, с който подправила едно единствено ястие. Така тя спечелила облога.

Смята се че в света съществуват над 4000 вида от киселата подправка. Има т.н. зърнен оцет - ферментирал, с използването на един или няколко вида зърно. Ябълковият оцет се получава от ябълков сок, необходим за производството на ябълково вино, в което, като се добави киселина, ферментира и резултатът е ябълков оцет. Виненият оцет пък е следствие от ферментацията на виното и, естествено, може да е от бяло или червено вино. Известен е вид оцет дори и от фурми.

Иначе казано - каквато и да е алкохолна напитка от рода на виното, след ферментация се превръща в оцет. В Япония оризовият оцет е сред традиционните напитки. Той се произвежда от оризово вино. Във Франция (страна с традиции в производството на вино) най-известен е виненият оцет. В страните, в които се консумира повече бира, се прави малцов оцет.

Ябълков оцет

Оцетът се счита за едно от най-ранните лекарства. Още Хипократ е славел неговите целебни качества. Римските аристократи го пиели разреден с вода като еликсир за здраве, дълголетие и красота. В Средновековието преди посещение при пациент лекарите използвали оцета за дезинфекция. А през Втората световна война служел като средство за лечение на рани.

Оцетът се прилага при диети, помага при умора, малокръвие, лумбаго, хранителни отравяния, алергии, подобрява работата на черния дроб, нормализира кръвното налягане, повишава апетита, укрепва костите, предотвратява болките в гърлото и предпазва от простудни заболявания.

С оцет може да се дезинфекцира кухненската маса. Масата се забърсва с кърпа, напоена с оцет, след което се измива с вода.

Оцетът влиза в употреба и при отпушване на канали, като в сифона се излива разтвор от шепа сода и чашка оцет.

С мека кърпа, напоена с оцет, се почиства патината от сребърни прибори и съдове.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Много интересна статия! Всеки ден човек научава по нещо ново!
0
0