Gotvach.bg»Статии»Любопитно»И пъпешите станаха ГМО

И пъпешите станаха ГМО

Пъпеши

Във времето, в което живеем, все по-рядко можем да срещнем по пазарите продукти, които да не съдържат консерванти или други неясни добавки. Особено опасни обаче са ГМО храните, защото няма как да ги разпознаем. В България никой не задължава производителите на ГМО храни да слагат на етикетите на продуктите си обозначение, че те са генно модифицирани. А в същото време противниците на този вид храни от ден на ден се увеличават.

И това не е никак странно. Публична тайна е, че специалистите са открили пряка връзка между консумацията на ГМО храни и онкологичните заболявания. Естествено няма официални доказателства за това, но пък се знае със сигурност, че този вид храни водят до увеличен риск от алергии и до отслабване на имунната система. А това е достатъчно да Ви стресне.

Надали ще искате да си вземете картофи или домати, в които е инжектирано ДНК на мишка например. Но просто няма откъде да знаете дали това е така или не.

И най-лошото от всичко е, че този вид продукция се увеличава. Досега се знаеше, че голяма част от картофите, царевицата, соята, доматите, тиквичките и т. н. са ГМО продукти. Но се оказва, че редом до тях застават и пъпешите. Консумацията на този любим за българите плод вече също крие рискове.

Оказва се, че за по-богата реколта и скоростно зреене генните инженери са хвърлили око и на пъпешите. Трудно ще можете да разпознаете дали пъпешът, който си вземате, е ГМО продукт. Но със сигурност ще Ви изглежда неузрял, а само след няколко часа ще има вид на готов за консумация. Именно това е идеята. Да може да бъде закаран от бостана, така че да не се нарани по време на превоза, а само миг след като вече е стигнал до крайния потребител, да е сочен и мек.

Пъпеш

За съжаление рисковете, които се крият зад консумацията на ГМО пъпеши, са същите, каквито се крият и зад консумацията на всички останали ГМО храни. Почти всички правени досега изследвания сочат, че при попадането с храната на чужд ген в човешкия организъм той няма как да се внедри и в неговия геном и само ще предизвика мутация на клетките.

И съответно ще Ви изложи на увеличен риск от рак. Така че, ако имате възможност, се наслаждавайте на пъпешите само ако наистина знаете откъде произхождат и дали са екологично чист плод.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest