Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Непознатите плодове: Черимоя

Непознатите плодове: Черимоя

Черимоя

Черимоя е дърво, растящо на височина от 5-9 м. Цветовете са разположени по протежение на клоните на къси дръжки и се състоят от три месести външни венчелистчета и три много по-малки вътрешни.

Черимоя започва да дава плодове на възраст от 4-5 години. Но след 6-годишна възраст дървото дава два пъти по-вече по-ароматни и вкусни плодове.

Плодовете наподобяват форма на сърце, дълго 10-20 см и 10 см ширина. Съдържанието е ароматно, бяло и кремообразно /фиброзна целулоза/, където са разположени около двадесет блестящи черни семена. Плодовете варират от 0.5 до 3 килограма.

Черимоя е известна също под името "дървото на сладоледа" поради своята консистенция, наподобяваща замразен сладолед, както и заради деликатния и сладък вкус. Можем да кажем, че тя прилича на ананас, папая, ягоди, манго, банан и сметана, събрани в едно.

Растението вирее в субтропичен или мек умерен климат. Дървото предпочита по-скоро суха среда. През зимните месеци се съхранява в помещения с температура от 10 до 14 градуса, където може да дочака до пролетта.

Произходът на плода идва от Еквадор, Колумбия, Боливия и Перу. В момента черимоя се внася и от страните Тайланд, Малайзия, Китай, Австралия, Испания, Чили, Венецуела и Колумбия.

Произхода на плода е от древни времена. Семената му са били намерени в археологически обекти в Перу. Плодовете са изобразени върху керамика. Дивите дървета са често срещани в югозападната част на Еквадор, където районите са с малко население и големи гористи местности.

Месото на плода е с мека кремообразна структура. Охладена, тя прилича на тропически шербет. В Чили той е предпочитан за пълнене на вафлени чаши за сладолед и сладкиши или просто се добавя към киселото мляко.

Плод черимоя

Вътрешността се консумира с лъжица, след рязане на плодовете на половина по дължина. Добавя се към салати, напитки, десерти. За да се не почернее, поръсва се с резени лимон или портокалов сок. Внимание! Семената на черимоя са негодни за консумация!

100 г пресни плодове съдържат 74 ккал. Не се препоръчва особено за хора с наднормено тегло, тъй като съдържа много захар.

Полезните свойства на черимоя

Плодовете съдържат много полезни вещества: протеини, въглехидрати, фолиева киселина, калций, фосфор, желязо, тиамин, рибофлавин, глюкоза, фруктоза, захароза, целулоза, пепсин, както и органични киселини - лимонена и янтарна. Съдържа витамин С, витамини от група В.

Със своята идеална комбинация от киселини и захари черимоя е лесно смилаема, питателна и много вкусна. Използването на тези плодове нормализира киселинността на стомаха, подобрява функцията на черния дроб, стимулира намаляване на теглото.

Черимоя и има приложение като лечебно растение. През последните години са открити вещества в растението, които имат висока антибактериална активност. Стъблата и листата са богати на специфични алкалоиди - liriodenine, annoninom, mihelalbinom и ретикулинови. Листата и семената на cherimoya съдържа много етерични масла.

От кората и листата в Южна Америка се приготвя успокояващ и релаксиращ чай, който подобрява храносмилането и има леко слабително действие. Индийците вярват, че листата cherimoya предотвратява развитието на тумори. Две лъжици сушени плодове са отличен антидот за хранително отравяне.

Опасни свойства на черимоя

Черимоя съдържа голямо количество захар и въглехидрати, така че диабетиците трябва да ядат тези плодове с повишено внимание.

Тези, които са решили да се опита за първи път черимоя, трябва да знаят, че семената са отровни.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest