Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Заменете купешките солети с тези здравословни гризини

Заменете купешките солети с тези здравословни гризини

1 от 2 Снимки

Здравословни гризини


Необходими са ви: 150 г пълнозърнесто брашно, 160 г типово брашно, 1 ч.л. бакпулвер, 1 ч.л. сол, 80 гр. студено краве масло, 80 г студена безсолна свинска мас, 1 яйце + 1 белтък за намазване, 100 г сурово слънчогледово семе, 50 г ленено семе, 50 г белен сусам, 1 ч.л. ким, 100 мл ледена вода.

Начин на приготвяне: В голям съд смесете двата вида брашно, бакпулвера и солта. Към тях прибавете маслото и маста. Омесете сместа, докато стане на ситни трохи. Прибавете останалите продукти, като оставите по малко количество от семената за поръсване и месете, докато се получи хомогенна смес. Ако стане много ронлива, прибавете малко вода. Увийте тестото във фолио и го поставете в хладилника за 40 минути.

След това включете фурната на 180 градуса да се загрява. Отпочиналото в хладилника тесто се накъсва на топчета колкото орех и се оставя още за 10 минути да почине на стайна температура. След това разточете топчетата на фитили, потопете ги в разбит белтък и ги оваляйте в предварително направен микс от семената. Сложете да се пекат.

След около 30 минути гризините придобиват златист цвят, което означава, че са готови.

Обикновено хапваме солети в стремежа си да залъжем глада. Смятаме ги за безвредни независимо от количеството, което консумираме. Това, за съжаление, не е така. На първо място, солетите спадат към групата на храните с богато съдържание на така наречените празни калории. С други думи казано – пълнеем от тях, без да снабдяваме организма си със здравословни вещества.

Също така купешките солети са вредни поради изключително високото си съдържание на готварска сол. Вече знаем, че тя води до високо кръвно налягане и още редица здравословни проблеми. Още по-опасен е фактът, че в солетите има съдържание на захари, които водят до пристрастяване към тях и неустоимо желание за консумацията им.

Не е тайна, че пакетираните храни от този тип съдържат и редица други вредни за организма вещества: консерванти, подобрители на вкуса, оцветители. Честата им консумация може да повиши холестерола до много опасни за здравето нива, предупреждават още специалистите. Причина е в прекомерното наличие на трансмазнини в този вид храни.

На фона на всички тези негативи ви предлагаме две бързи, лесни и в същото време изключително здравословни рецепти, които са алтернатива на купешките солети, които може да видите горе в галерията. Нека наличието на свинска мас в първата не ви стряска - количеството е малко, а и този вид мазнина носи на организма много по-малко вреди, отколкото маргаринът.

Втората рецепта е за лимецови гризини, които могат да се включат във вегански или вегетариански хранителен режим, и в които буквално ще се влюбите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати