Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитно: Редки зеленчуци и култури в света

Любопитно: Редки зеленчуци и култури в света

Лилав Карфиол

Въпреки добрия вкус и съдържание на хранителни вещества в състава си, в света има култури и зеленчуци, които не се славят с широко разпространение.

Забраненият ориз - Китай забрани износа не само на някои разновидности на "кралския" чай, но и на определени видове ориз. Един от видовете черен ориз, който има богат вкус, а при приготвянето му оцветява ястието в лилаво.

Черен ориз

Счита се за табу, защото от дълго време се използва само в кухнята на кралските членове на семейството. Този продукт е богат на витамин Е, антоцианин, който е мощен антиоксидант, както и на цинк, желязо, магнезий и калций.

Диня–репичка - този корен принадлежи към семейството на зелето, той е размери на бейзболна топка, а вкусът му е леко горчив. Ряпата прилича на малка диня. Има богато съдържание на фолиева и аскорбинова киселина, както и на магнезий, калций и мед.

Шоколадов пипер - този вид пипер придобива шоколадов цвят след съзряването си. Той наистина е много сладък и е едно чудесно допълнение към всяка салата. Вирее в Америка.

Шоколадов Пипер

Лилав карфиол – този карфиол, който расте в Италия, е не по-лош от обикновения, но цветът е доста необичаен. Богат е на фибри и витамин С. Също така, зеленчукът съдържа антоцианин и е отличен антиоксидант, който предотвратява запушването на кръвоносните съдове, предотвратява образуването на кръвни съсиреци и сърдечни заболявания. С лилавия карфиол се приготвят необичайни и здравословни храни.

Бялото цвекло е идеално за ястия, които не се нуждаят от прекомерното насищане на цветовете. Например за приготвяне на месо. Този зеленчук е богат на магнезий, фосфор, желязо и манган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest