Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

Обичайно храните, които ферментират имат множество здравословни ползи за организма ни - от засилване на имунната система и подобряване на работата на стомаха и червата до облекчаване на инсомния. От кулинарна гледна точка, те добавят много по-наситен и интересен вкус. Списъкът със споменатите по-долу продукти ще ви помогне да изберете кои храни да включите в менюто си.

1. Комбуча

Комбуча е чудесна напитка с великолепни ползи за здравето. Вече е добре известна и широко разпространена, така че не би трябвало да имате проблем да я откриете в близкия магазин за здравословни продукти. Едно такова питие на ден ще ви снабди с необходимата доза пробиотик.

2. Кефир

Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

Може би звучи доста екзотично, но това всъщност е млечна напитка, която се произвежда от зърна на кефир. Списъкът относно ползите от Кефира е безкраен - подходящ е за нисковъглехидратни диети, спомага работата на ензимите, преработващи храна в тялото и влияе благотворно на имунната система. Ако намерите зърна от Кефир, трябва само да ги накиснете в пълномаслено мляко за 24 до 48 часа. Изключително вкусна закуска е в комбинация с горски плодове, мед и чия семена. Може да се съхранява в буркани в хладилника.

3. Туршия

Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

Това е може би най-често използваният метод за съхранение и консумация на зеленчуци, които са минали през процес на ферментиране. Почти всички зеленчуци биват приготвяни по този начин, но вероятно най-добре познатите и използвани подобни са киселите краставички. Така те се запазват годни за употреба, изключително дълго време след като са били набрани, а същевременни подправките и вкусовете, които им се добавят при консервирането ги правят още по-желани.

Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

4. Чили

По-голяма част от чили сосовете, които се продават в търговската мрежа са пълни с консерванти и затова е добре да се научим как сами да приготвяме и съхраняваме този ценен сос. Чили, което е преминало през процеса на ферментация и е затворено в подходящи буркани и държано на точното място, е чудесното решение за нещо люто към иначе обикновената ви вечеря. С него ще сте сигурни, че сте заредили организма си с пробиотик и няма да имате нужда от хапчета.

Пет естествени пробиотика, които да добавим в менюто си

5. Кимчи

Който не е опитвал Кимчи трябва бързо да поправи грешката си. Обикновено това е зеленчукова комбинация от зеле, моркови и краставица, но има и редица вариации по темата, които може да намерите като рецепти в Интернет.

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати