Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Малките решения всеки ден, които оказват голямо влияние на здравето

Малките решения всеки ден, които оказват голямо влияние на здравето

Здравословно хранене

Малките решения, които ежедневно взимаме, указват голямо влияние върху нашето здраве. Понякога правилният избор е очевиден, но в много случаи - не. Ето няколко малки колебания, както и техните отговори, които ще ви донесат по-добро здраве и по-добър живот:

Пресни домати или доматен сос?

Доматен сос

Доматен сос - доматите са богат източник на ликопен, антиоксидант, за който се смята, че помага в превенцията от няколко вида рак. При готвенето им се освобождава много по-голямо количество ликопен, който може да се абсорбира от тялото. За максимален ефект най-добре е в доматения сос да добавите и малко зехтин. Доматеният сос съдържа повече ликопен отколкото суровия домати.

Бекон или наденица?

Бекон

Бекон - пърженият бекон има по-малко калории от обикновените колбаси. Най-добре е, преди да изпържите, да изрежете кората и малка част от мазния слой.

Пресни или сушени плодове?

Пресни плодове - сушените плодове са практични и можете да ги носите почти навсякъде, за да ви служат като закуска. Но когато имате възможност, яжте пресни плодове. Тя съдържат по-голям процент вода, което означава, че ще бъдете сити по-дълго време.

Сушените плодове или ядки?

Сушени плдовое и ядки

Ядки - ядките наистина имат повече калории - 30 грама ядки има около 167 калории, а в 30 грама сушени плодове има около 69 калории, но те имат по–голямо количество витамин Е, протеини и фибри. Когато трябва да избирате, решете - ядки. Перфектният избор е микс от ядки и сушени плодове.

Кафе или чай?

Кафе и чай

Чай - липсва ви енергия, така че искате да се ободрите с чаша кафе? Ще направите по-добрия избор, ако изпиете чаша зелен или черен чай. И чаят съдържа кофеин, който ще ви разсъни, а освен това зеленият и черният чай са богати на антиоксиданти и играят важна роля в превенцията на различни заболявания.

Пресен чесън или чесън на прах?

Чесън

Пресен чесън - според изследователи от Станфордския университет активната съставка в чесъна - алицин, лесно може да бъде унищожена при преработката, така че най-добре е да използвате пресен чесън.

Ягоди или боровинки?

Ягоди и Боровинки

Боровинките - никой не може да отрече факта, че и двата плода са изключително полезни за здравето. Но когато трябва да ги сравняваме, предимство имат боровинките. Боровинките съдържат много повече фибри от ягодите, много повече витамин Е, а също и вещества, които са добри за паметта.

Броколи или карфиол?

броколи

Броколи - броколите съдържат двойно повече фибри от карфиола.

Ябълка или портокал?

Ябълки

Ябълка - ябълките носят много повече ползи за здравето в сравнение с портокалите. Ябълките подобряват храносмилането, помагат за отслабване, намаляват холестерола и подобряват функционирането на белите дробове.

Вино или джин тоник?

Wino

Вино - всички сме чували или чели колко е здравословно виното. Не само че влияе положително на здравето, но ако предпочетете виното, ще въведете по-малко алкохол в кръвта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest