Мамините правила за направата на перфектни мъфини

1 от 14 Снимки

Когато приготвяне малки и сладки мъфини за себе си и своето семейство, сухите и течните съставки се подготвят отделно. Сухите се смесват в една купа, течните - в друга, и после течните се прибавят към сухите. Ето още няколко мамини правила при направата на любимите ни кексчета, които похапваме с такова удоволствие при всякакви поводи.

- Винаги пресявайте брашното с бакпулвера и останалите сухи съставки пудра захар, канела, какао и други;

- Тестото не трябва да се разбърква енергично, още по малко с миксер! Не се изкушавайте да стигате до гладко хомогенно тесто. Бъркайте, колкото съставките да се смесят - внимателно и кратко. Ако прекалите с разбъркването, мъфините ще станат много твърди. Дори да ви се струва, че тестото е на бучки, не се притеснявайте - при печенето всичко си идва на мястото;

- Формите трябва да се пълнят най-много до 2/3 от обема си, за да не прелее тестото по време на печенето;

- Времето за печене зависи от размера на формите и състава на мъфините - обикновено е около 20 минути;

- Проверявайте дали мъфините са готови с клечка за зъби. Когато клечката излезе чиста от центъра на мъфините и те започнат да се отделят от стените на формата, значи са готови;

- Ако използвате тавичка от черен метал с незалепващо покритие, намалете зададената в рецептата температура за печене с 5-10 градуса, тъй като тъмните повърхности абсорбират по добре топлината;

- Печете мъфините в центъра на предварително загрята фурна.

Ако мъфините ви не бухнат достатъчно, това може да означава, че температура не е била достатъчно висока, а ако не са равномерно опечени, че не сте ги разположили в средата на фурната;

- Никога не препичайте мъфините, защото ще станат много сухи.

Ако предпочитате мъфините ви да са с хрупкава коричка, не използвайте хартиени капсули;

- Ако не ви стигне тестото, за да напълните всички гнезда на тавичката, в празните налейте вода.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати