Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Пет вкусни мазни продукта, незаслужено набедени за вредни

Пет вкусни мазни продукта, незаслужено набедени за вредни

MarianeMariane
Джедай
2559563k
5 от 5 Снимки

Зехтин


Да, отлично знаем колко калории се съдържа в 1 с.л. зехтин, но също така знаем, че той е в основата на цялата Средиземноморска диета, и то не само като овкусител на салати, а като важна съставка при приготвянето на редица ястия.

Затова въпреки високата си масленост зехтинът е отлично средство за поддържане на теглото и понижаване на риска от развитието на диабет. Както и при всички останали продукти от значение е мярката.

Отвсякъде ни втълпяват, че мазнините са вредни. Каквото и да решим да хапнем, все ни уверяват, че е без мазнини. От телевизора и в интернет пространството надничат диетолози, кардиолози и други -ози, които ни втълпяват, че колкото по-малко мазнини, разбирайте съвсем никакви, поемаме, толкова по-добре е за нашето здраве.

Но след години на проповеди за вредата от мазнините учените са на път да променят позицията си и да застанат на коренно противоположната позиция.

Заслуга за това има британският кардиолог Асим Малхотра и неговата работа, която разрушава мита за вредата от наситените мазнини. Малхотра е категоричен, че дългогодишната политика към насърчаване на понижаването на холестерола не просто е била безполезна, но е била изцяло погрешна и именно тя е основната причина за ръста на сърдечно-съдовите заболявания през последните десетилетия.

Според д-р Малхотра, когато производителите ограничат наличието на наситени мазнини в продуктите си, те се опитват да компенсират вкусовите им качества с добавяне на захар и въглехидрати. Не е за пренебрегване и фактът, че калоричността на мазнините е силно преувеличена, а без мазнини нормалната работа на организма е невъзможна.

Затова следващия път, когато видите някое от тези ястия, не се колебайте, а пратете по дяволите диетолозите, защото потенциалните вреди от него са не само преувеличени, но и недоказани /разгледай галерията горе, за да се убедиш/.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати