Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Учени: Пристрастеността към солта е по рождение

Учени: Пристрастеността към солта е по рождение

Сол

Ако всеки път, когато започвате да се храните, поглеждате с копнеж към солницата, макар и сервираното ви ястие да е овкусено, можете да обвинявате за това вашите гени. Експерти обясняват, че отклонения в тях могат да са виновни за прекалената пристрастеност към солта и захарта.

За съжаление тези гени, които се коренят в еволюцията ни, могат да поставят здравето ни в риск. Всеки човек носи отличителен набор от вкусовите рецептори. Те определят как ще усеща на вкус храните, медикаментите и подправките.

Американски учени наскоро разкриха, че хората с общ вариант на гена, наречен TAS2R38, са почти два пъти по-склонни да ядат нездравословни количества сол.

Хората, които носят тази генетична разновидност, усещат горчивите храни в пъти по-силно от останалите и точно поради тази причина са склонни да избягват здравословни храни с горчив вкус като броколи, брюкселско зеле и тъмните листни зеленчуци.

Експертите от университета в Кентъки са установили, че за хората с този вариант на специфичния ген е с около 40% по-вероятно да консумират повече от 5.75 грама сол на ден, което е максимално допустимата норма за човек.

Дори и без генетични аномалии днес хората приемат повече от необходимото количество сол. Набавяме си я от преработените храни и готовите ястия. Както знаем, солта е рисков фактор за високо кръвно налягане, което, от своя страна, допринася за инфаркти и инсулти.

Генетичните аномалии не засягат пряко здравето на човек, но те все пак имат решаващо влияние за него, като ни подтикват неусетно към нездравословните и носещите риск храни, казва водещият изследовател Дженифър Смит по време на представянето на труда си на срещата на Американската сърдечна асоциация в Ню Орлиънс.

Солене

Сега учените разработват специално лекарство, което да намали генетичното отвращение към горчивото и в същото време да потисне неустоимото желание за увеличен прием на сол.

По последни данни консумацията на сол се е увеличила с около 35% сред населението на Европейския съюз. До преди две години средната дневна консумация на подправката е била около 6 грама, с което е превишавала здравословната норма. Сега обаче това количество се е увеличило на 8 грама.

Хората със засилено желание за консумация на сол имат ясно изразена нужда от допълнителен прием на натрий. Точно тази нужда ще се опитаме да потиснем, като по този начин нашите пациенти сами ще се насочат към по-здравословни храни и ще се предпазят от редица заболявания, обяснява Смит.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest