Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Истината за Ватиканския хляб!

Истината за Ватиканския хляб!

Случайно попаднах в един български сайт на рецепта за Ватикански хляб. Започна да ме гложди любопитство, а това, че този хляб се прави само веднъж в живота, нещо не ми допадна.

Другото, че някой трябва да ти даде закваска, за да го направиш, също ми се видя странно. А нали все пак тази рецепта има начало? Започнах да се ровя из италианските сайтове. И ето я историята:

Това е сладкиш /виж галерията/, наречен Сан Антонио (sant'Antonio di Padova). Познат е също като сладкиш на Падре Пио или сладкиш на приятелството.

Сан Антонио се чества на 13 юни и се разказва, че е месил хляб и го раздавал на бедните.

На този ден се правят питки и се носят в черквата.

В Италия също се предава на верига, но може всеки да си го направи сам и без да е задължен да раздава от закваската. В повече случаи може да се приеме веригата като за приятелство. Подготовката е 10 дни.

Ето и оригиналната рецепта:

За направата е длъжно да се спазват някои правила:

1. Винаги трябва да се започва в неделя;

2. Сместа трябва да се държи на стайна температура и никога в хладилник;

3. Съдовете, които се ползват, трябва да са от стъкло или керамика;

4. Може да се ползва само дървена лъжица и никога с обикновена лъжица, миксер или с ръце;

5. Сладкишът трябва да се прави само от един човек и да не се пипа с ръце.

Необходими продукти:

4 чаши брашно, 3 чаши захар, 1 чаша прясно мляко, 1 чаша олио, 1 чаша нарязани орехи, 2 щипки канела, 150 г стафиди, 1 ябълка, 2 яйца, 2 пак. ванилия, 1 пак. бакпулвер, 1 щипка сол, пудра захар за декорация

Подготовка:

1 ден Неделя

Сложете в съда, където ще правите, 1 чаша брашно и 1 чаша захар. Не разбърквайте, но покрийте с кърпа или домакинско фолио;

2 ден

Само разбъркайте с дървена лъжица и покрийте отново;

3 и 4 ден

Не го пипайте;

5 ден

Добавете 1 чаша брашно, 1 чаша захар и 1 чаша мляко, но НЕ го разбърквайте, покрийте;

6 ден

Разбъркайте и покрийте;

7, 8 и 9 ден

Не го пипайте;

10 ден

Разбъркайте добре и ако мислите да раздавате, сложете в 3 чаши от сместа. В останалата ви (4) част добавете 2 чаши брашно, 1 чаша захар, 1 чаша олио, нарязаните орехи, канела, стафиди (предварително накиснати в топла вода), нарязаната на дребно ябълка, 2 яйца, ванилия, бакпулвер и щипка сол.

Разбъркайте добре, сложете в подходящ съд за печене, намислете си 3 желания за близките ви, помолете се и сложете да печете на 180 градуса за 35-40 минути. Когато сладкишът е изстинал, поръсете с пудра захар.

Ако искате да си направите сладкиша само за вас, започнете подготовката от 5 ден. Можете да си изберете някой Светец или да я правите за някой специален ден за вас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати