Опасни храни в центъра на София откриха проверките на БАБХ

храни

При коледните си проверки инспектори на БАБХ са открили продукти с неясен произход. В близост до мястото са се продавали и живи птици, което е категоричен разрез с Наредбата.

Според Закона за храните всеки продукт задължително трябва да е придружен с документ, който описва произхода му и гарантира за качеството му. Такъв обаче липсвал, алармира btv.

Птиците и храната са се предлагали на един от централните пазари в столицата въпреки ясните ограничения, особено за живи животни на територията на Столична община.

От общината уверяват, че ще подобрят контрола на пазара, а откритите и потенциално опасни за здравето храни ще бъдат унищожени.

Проверките на Българската агенция по безопасност на храните ще продължат през целия зимен сезон, като най-засилени инспекции ще има по родните ски курорти.

зеленчуци

През изминалия месец от Агенцията са съставили 19 акта за нарушения и 343 предписания при проверките в детските градини, ясли, училищни бюфети и столове.

Около 75% от регистрираните несъответствия са в разрез с Наредбата са за неспазване изискванията за предлагане на олио по браншови стандарт Рафинирано слънчогледово масло. В близо 50% от общия брой нарушения са за използването на бяло пшенично брашно, което не е по Утвърден стандарт за хляб и брашно България.

Единични са били случаите на приготвени храни от хидрогенирани мазнини в соленки, бисквити, вафли и други, безалкохолни напитки с подсладители, оцветители и консерванти, айрян с прибавена трапезна сол, меденки, кроасани и трайни сладкарски изделия с консерванти.

Унищожени са били 5 килограма кайма с неизвестен произход.

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати